Gårdagens middag
Stekt strömming med potatismos, lingon & dijonsallad.
En klassiker som kan tillagas på massa olika sätt, så här gick det till igår.
För 4 personer
- 600 g strömmingsfilé
- 2 äggulor
- 2 dl filmjölk (el vispgrädde)
- 4 krm salt
- ca 3-4 dl rågmjöl, ströbröd eller japansk panko till panering
- ca 50 g smör
- Vispa fil och gulorna lätt.
- Lägg i strömmingen och låt den stå och dra ett tag, gärna 2 timmar om tid finns.
- Blanda panering och salt.
- Panera strömmingen i mjölet och stek den sedan på båda sidor gyllengul på medelvarm panna med smör. Ska man servera barn (eller benkräsna) så låt gärna strömmingarna steka på låg värme ca 20 minuter så smälter liksom benen bort.
Potatis & Morotsmos
- 10 potatisar av mjölig sort
- 2 morötter
- smör
- mjölk
- salt, peppar & lite riven muskot
- Skala, skiva och koka rotsakerna till de är mjuka.
- Mosa med potatisstöt (vill man inte ha klumpar så kan man mixa eller använda en potatispress)
- Rör i önskad mängd smör och mjölk, för att få den konistens man vill ha (även färskost eller cremé fraiche är ett gott inslag)
- Krydda.
Stark senap är gott till strömming, gärna i paneringen, men igår fick den vara i salladen istället.
Salladsblandning av:
- isbergsallad
- gurka
- rödlök
- vitkål
Dijondressing
Beror såklart på hur starkt man vill ha den. Man kan börja med lika delar av nedstående, för att sedan addera mer av det man tycker saknas + salt och peppar.
- dijonsenap
- neutral olja
- vit balsamvinäger (eller annan ljus vinäger)
- vatten
Vanligtvis är det så pass små ben i strömming som man kan äta, framförallt om man har stekt den ordentligt, men kolla alltid bitarna till barnen för säkerhetsskull. Elsies lingon är här utrörda med lite cremé fraiche, och sallden är utan dijondressing. Som gravid skall man inte äta strömming för ofta, men någon gång ibland funkar fint.
Vi åt också stekt strömming med potatismos igår! Nu blir det dina koldolmar.