Messmör finns alltid i vårt kylskåp, och äts främst som pålägg men är väldigt tacksamt att använda till annat. Det är även en relativt nyttig produkt, rik på järn, kalcium,vassleprotein och även smakrikare än många andra sötningsprodukter.
Vanligast är kanske att använda den ihop med vilt och svamp, gärna i grytor och soppor. Där är den kanon, men även i många andra sammanhang.
Rågsiktsbröd med messmör.
12 kakor
- 5 dl mjölk
- 50g jäst
- 2 dl messmör
- 2 tsk salt
- 2 msk brödkryddor
- 1 liter rågsikt
- 4 dl vetemjöl
Värm mjölken till 37 grader och smula ner jästen. Tillsätt messmör, salt och kryddor. Blanda rågsikt och det mesta av mjölet. Jäs under duk i ca 40 minuter. Baka ut till 12 bitar, nagga och låt jäsa ytterligare 40 minuter. Grädda i 225 grader i 15- 20 minuter
Kall messmörssås
- 2 msk messmör
- 1 msk äppelcidervinäger
- 1 dl creme fraiche
- 1 krm salt
Blanda alla ingredienserna. Gott till grönsaksdipp, kallskuret, grillatt eller varmrökt lax.
Varm messmörssås med enbär
- peppar
- 2 dl matlagningsgrädde
- 2 dl buljong
- 2 tsk soja
- 2 msk messmör
- 2 tsk smör
- 16 st enbär
Tillagning
- 0,5 dl sötmandel
- 1,5 dl ljus sirap
- 1,5 msk smör
- 1 dl vispgrädde
- 1 dl strösocker
- 1 dl messmör
1. Förbered genom att ställa upp knäckformarna på en bricka eller dylikt som du kan ställa i frysen senare.
2. Skålla och hacka mandeln.
3. Blanda alla ingredienser, utom mandeln i en kastrull. Koka upp. Gör kulprov med jämna mellanrum. Knäcken är färdig vid 125°C.
4. Rör ner mandeln i knäcksmeten och häll upp i knäckformar. Låt stelna, och förvara i kyl eller frys.
Även messost fungerar bra att använda lite här och där.
- 600 g svartrötter (lagom som tillbehör till 4 personer)
- 30g messost
- smör
- buljong
Senaste kommentarer