Fick en fråga från Ida om förslag på vegetarisk fyllning till Kåldolmar. Dolmar är lite mekkigt att göra men här är förslag på några ganska enkla recept. Det var visserligen ett tag sedan jag gjorde dem, men jag vill minnas att de var bra.
Fördelar att jobba med färs är ju att det håller ihop bra, ger mycket smak och är ganska lättjobbat. Alla saker går att lösa på annat sätt, däremot får man nog bestämma sig när man ska laga vegetarisk (om man inte är vegetarian alltså) om man är ute efter en ny smakupplevelse eller om man vill efterlikna ”orginalet” så mycket som möjligt.
Det finns mycket bra produkter på marknaden som hjälper till att efterlikna, främst sojabeaserade. Jag kan tycka att man kan komma lång väg med hederliga grönsaker, baljväxter, ägg,ost m.m. Sen är de så klart tidsbesparande och rolig variation med andra alternativ.
Så en enkel variant är så klart att bara byta ut färs mot exempelvis quornfärs, tänk på att krydda ordentligt och att det är en mycket magrare produkt så ev. addera lite ost.
Eller så prövar man något av dessa recept:
Spenat & Nötdolmar
10 stycken
- 10 blad vitkål
- 200 g fryst spenat, tinad och väl avrunnen
- 1 gul lök , hackad
- 2 dl hasselnötter, hackade
- 2 skivor fullkornsbröd,kantskurna och smulade
- 1 dl klippt persilja
- salt & peppar
- Förväll vitkålsbladen i kokande saltat vatten i 3–4 minuter.
- Lyft upp dem och låt dem svalna. Skär därefter bort den grova mittnerven. Blanda spenat, lök, nötter, bröd och persilja. Salta och peppra.
- Lägg ut vitkålsbladen och fördela röran. Rulla ihop dolmarna. Grädda dolmarna i 200 graders ugnsvärme i 30 minuter.
- Mixa ärterna och tillsätt kokosmjölken. Smaka av med salt och peppar. Såsen serveras varm eller kall.
Svamp, aubergine & citrondolmar
10 stycken
- 2 st
- 400 g
- 4 msk
- 1 st
- Förväll vitkålsbladen i kokande saltat vatten i 3–4 minuter.
- Lyft upp dem och låt dem svalna. Skär därefter bort den grova mittnerven.
- Hacka lök, svamp och tärna auberginen. Fräs i olja.
- Blanda ner persilja, dragon och citronsaft.
- Salta, peppra och smula över tärningen. Häll i ris eller bulgur. Låt fräsa tills det mesta av vätskan kokat bort. Både svamp och aubergine kan innehålla mycket vätska.
- Smula i fetaosten och rör om.
- Lägg ut vitkålsbladen och fördela röran. Rulla ihop dolmarna. Grädda dolmarna i 200 graders ugnsvärme i 25-30 minuter.
Idag fyller min fina Storasyter Maria år, grattis! Till din ära ska vi baka något gott, och tänka på dig när vi äter upp. Ja ni skulle bott i Göteborg, då hade tårtan varit serverad när ni slutade jobbet!!
Åh, tack så jättemycket! Man blir lite trött på quorn- och soja-produkter, speciellt som jag inte är vegetarian på heltid och därför inte ”måste” göra vegetariska lösningar utan vill ha riktigt gröna och fräscha rätter när jag skippar köttet. Men det här ser ut att vara riktigt smarriga dolmar, återigen, tack!
Tack syrran! Eller så skulle ni bott i Älmhult! Speciellt just idag med tanke på tårta känns det väldigt onödigt att ni bor så långt bort! Jag ringer nog för att få något tips på enkelbakat som jag kan hinna med efter jobbet innan gästerna kommer ikväll! kram