Elsies päron

Silikon & Sirap

Jag och Patrik fick en väldigt fin gåva från 80-tals gästerna i helgen som invigdes igår, en mintgrön silikonkavel från Bagaren och Kocken. Den har legat i vitrinskåpet i några dagar, och jag har bara gått och klappat lite på den, men igår fick den skita ner sig.

Och vad är det för fel på en hederlig träkavel då?

Absolut ingenting, men vi kan kalla det en Marc by Marc Jacobs kavel…

Sen till skillnad mot andra ”vill ha prylar”, så är den även för jäkla bra. Ytan är belagd med 100% non stick silikon, ergonomiska handtag i kromat stål och kullager i rostfritt stål. Detta gör att degen fastnar inte, kaveln rullar lätt och jämnt, lätt att rengöra, karamellfärg och degvätska suger inte in i kaveln. Sen även en Silikonslickepott, som tål kyla ner till -40C och värme upp till +230C.

 (Hmm sponsrad?  – I Wish!)

Okej dom har fördelar, men mest är de snygga och jag älskar köksprylar. Sen om man sysslar mer med konditorbak, så tror jag att de verkligen har många fördelar.

Gårdagens bak blev knäckebröd, och tyngden i kaveln gjorde att de blev väldigt tunna och fina. Sen körde jag lite med kruskavel oxå bara för mönstret.

Sirapsknäcke

  • 25 g jäst
  • 2dl vatten
  • ½ dl olja
  • ½ tsk salt
  • 1 msk sirap
  • 1 msk brödkrydda el. anis, fänkål,kummin
  • 3 dl grovt rågmjöl + 3dl vetemjöl

 Sätt på ungen på 250°.

Smula sönder jästen, och lös upp i ljummet vatten. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta ihop till en smidig deg. Degen behöver inte jäsa. Ta upp degen på ett mjölat bord, forma till en längd och dela den i mindre bitar som går att kavla ut. Platta ut en liten bit, vänd den i rågmjöl och kavla först med en slät kavel, och sedan med kruska. Formen på knäckebrödet kan varieras precis hur man vill.

Lägg dem efter hand på plåtar och baka av tills de får färg. Ju mindre och tunnare, desto snabbare går det. En kaka på ca 15 cm diameter går på 4-5 minuter. Låt svalna utan bakduk, gärna på ett brödgaller. Vi åt dem med hummus och gurka, så gött!

Även Elsie och Leif fick present i helgen i det pågående projektet -Att bli storasyster. En rosa säng till Leif.

Även Elsies mormor skickade en välanvänd bok på posten som min storasyster fick av vår mormor när jag var på ingång. Emma och Lillebror, samma bok som vi blev rekomenderade av er i kommerntarsfältet. Så nu känns det som vi ligger bra till. Tack alla!

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Linda

    Hej Kristin! Tack för en härlig blogg, har börjat l
    Ra mig baka med din hjälp 🙂 Men jag skulle vilja ha råd av dig, vet du några babyvänliga cafeer i Göteborg, har inte hittat ett enda, men du som är i branschen kanske vet? Ha en bra fredag!

    1. Familjen Johansson

      Hej Linda!
      Tack!
      Så kul att du börjat baka:) Jag har sugit på din fråga, och kommer tyvärr på väldigt många fler som inte känns barnvänliga. Ska suga lite till…återkommer.
      Ha det fint!