Nu är jag snart färdigt med 80-talsmiddagen, här kommer förrätten som känns lika självklar nu som då.
Gratinerad fransk löksoppa, Kantarellkrustad & Blinier med löjrom och rödlök.
Kantarellkrustaden bestod av krustader fyllda med kantareller, lök, creme fraich, dijonsenap, vitpeppar och naturligtvis aromatkrydda, något vi fick skit för i lördagas att vi inte hade på middagsbordet, en miss av oss.
Blinierna
- 3dl mjölk
- 50 g jäst
- 2 dl bovetemjöl
- 1 dl vetemjöl
- 2 ägg
- salt
- 50g smör
Till servering
- löjrom
- créme fraiche
- röd lök
- citron
Tillagning
Gratinerad fransk löksoppa
4 portioner
- 2 msk olivolja
- 2 gula lökar, i klyftor
- 2 rödlökar, i klyftor
- 1 strimlad purjolök
- 1 dl vitt vin
- 1 liter vatten
- 1 grönsaksbuljongtärning
- 1 lagerblad
- 0,5 krm svartpeppar
- 1 tsk timjan
- 2 krm salt
Gratinering:
- 100 g lantbröd, rostat, skuret i bitar
- 2 dl riven lagrad ost
Garnering:
- 1 msk färsk timjan
Hetta upp oljan i en panna och fräs gul lök, rödlök och purjolök försiktigt tills de är lätt brynta. Späd med vitt vin och låt koka in, 1-2 minuter. Tillsätt buljong, lagerblad, svartpeppar, timjan och salt.
Låt soppan sjuda på svag värme i cirka 10 minuter. Häll soppan i ugnssäkra skålar och lägg på brödbitar och riven ost. Gratinera cirka 10 minuter i 275º. Servera genast.
Elsie och Sigge tyckte att löjrom och mjölk funkade fint, fast de fick gärna återgå till att leka med skateboarden utan att äta upp så att mamma Karin och mamma Kristin var tvungna att äta upp deras mat också. Löjrom är verkligen något jag kan fantisera om, känner att jag har lite svårt att skriva om det just nu till och med. Herregud vad gott det är!
Senaste kommentarer