Av sommarens närodlade grönsaker tycker jag nog att tomater är en av de där man verkligen känner störst skillnad. Att man inser vad lite de smakar resten av året, och att det är så här de skall smaka. Min morfar Filip hade alltid så mycket goda tomater som frodades i den inglasade verandan. Golvet var inte så bra slipat, så man fick oftast fliser i fötterna för att ta sig dit, men det var det värt när man väl tagit sig till hammocken med en näve tomater.
Om ni har det delikata problemet att ha lite för mycket tomater så här i skördetider så passar deom väldigt bra att bevara ett tag till.
Snabbt syltade cocktailtomater
cirka 1 kg
Ingredienser
1 kg cocktailtomater
1 dl salt
3-4 färska timjankvistar
Lag
2 dl ättiksprit 12%
3 dl vatten
3 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 kanelstång
1 tsk fintärnad färsk ingefära
3 kryddnejlikor
Skölj tomaterna.
Dela dem och strö på saltet. Låt stå kallt i 3-4 timmar.
Spola av saltet och lägg tomaterna på en handduk för att rinna av.
Lägg tomaterna på varma, väl rengjorda burkar. Lägg i ett par timjankvistar.
Blanda samtliga ingredienser till lagen i en gryta och koka upp.
Skumma och sila lagen över tomaterna.
Förslut och förvara kallt.
Nästa tar aningen längre tid.
Syltade gröna tomater
Ingredienser
1 kg små, gröna tomater, kokande vatten
Lagen
3 dl vatten
1 1/2 dl ättiksprit 12%
4 dl vit sirap
2 bitar hel kanel
2 bitar muskotblomma
6 hela kryddnejlikor
Skölj tomaterna och ta bort blomfästena. Pricka eller rulla tomaterna över ett rivjärn.
Förväll tomaterna i 5 minuter i kokande vatten. Lägg dem på väl rengjorda burkar.
Koka upp vatten, ättika, sirap, kanel, muskor och kryddnejlika. Häll den varma lagen på tomaterna.
Låt stå i 3 dygn. Koka upp lagen ytterligare en gång. Sila bort kryddorna och häll lagen på tomaterna. Förslut och förvara svalt.
Så gott till så mycket. Kött, ost, grillat, kallskuret…
Så länge man använder sig av bra grönsaker, rena burkar, rena bestick när man sedan tar ur burkarna, håller borta alla fingrar och förvarar kallt, så bör de stå sig i alla fall några månader. Syltningar som får stå till sig i ett par veckor har hållbarhet upp mot ett år.
Det är syran i ättikan som verkar konserverande, eftersom lågt Ph hämmar tillväxten av skadliga bakterier. Ättikans syreinnehåll hindrar också att frukt och grönsaker oxiderar, d.v.s. blir brunfärgade. Den fördröjer också enzymernas förstörelse av C-vitamin.
Hm det här har varken provat att göra eller äta kanske så är det dags att slå till på någotdera.
ha en härlig helg!
Jag förstàr vad du menar med tomaterna. Jag äter typ inte ens tomater i Sverige (har ingen tomt att odla egna heller) efter att ha vant mig vid kanariska tomater. Solmogna, nästan övermogna med svenska màtt mätta, sà smakrika! Hoppas ni har ett föràd nu som räcker hela vintern!
Kram