Elsies päron

Bullar i ugnen till bullen i ugnen.

Inskolning går fint, och jag måste säga att jag är skitimponerad av detta nya ställe. Härligt om den känslan håller i sig, får återkomma om det. Vi har annars varit hos barnmorskan och doktorn idag, som sig bör varje vecka för att kontrolleras, tas prover och framförallt lyssna på den lilla krabatens hjärtljud. Tror att det är en stor anledning till att jag inte nojjar så mycket kring allt detta för jag är så himla välkontrollerad av kunniga människor.

Är i vecka 31, så det är en bit kvar att vandra men känner mig så himla, himla gravid nu. Har liksom kommit in i pust och stånkstadiet, där allt är för jobbigt, är för trångt eller resulterar i förvärkar och kramp.  Idag trodde doktorn till och med att den lilla kanske hade tänkt sig att komma väldigt tidigt så han kontrollerade livmodertappen, men iget var på g just nu i alla fall. Men vad är problemet med gynekologer och att vara lite sakliga och tydliga i vad man som patient förväntas göra. Ska jag ta av mig kläderna? Alla kläderna? Ska jag göra det nu? Ska jag upp i stolen nu? Känns alltid som jag står och trycker i ett hörn och funderar på varför jag tog en så kort tröja på mig, eller om jag ska behålla strumpor på, eller varför vill man bli gynekolog? 

Det är väl visserligen bra att det blir olidligt på slutet så att den här jäkla förlossningen som jag väljer att inte tänka på, skall… nja inte välkomnas men näst intill, fast väljer nog att inte tänka på det ett tag till. Så nu ligger vi i soffan, äter bullar och funderar istället på hur vi kan få tag på det platsbyggda vitrinskåp som Ernst har byggt i sitt fina sommarhus. Tänk så fint det är att få kliva in i Ernst värld en liten stund, både jag och Pat fnittrar oss igenom hela programmet och hans små överpositiva projekt.

Det är inte så ofta vi bakar Kanelbullar, men när det väl görs så är det oftast med nya varianter av fyllning. Ofta olika typer av mosade bär, sylt,curd eller nötter, frön och torkad frukt. Igåg blev det dock väldigt traditionellt bak.

  • 5dl mjölk
  • 50 jäst
  • 1.5 dl socker
  • 1 vaniljstång
  • 0,5 tsk salt
  • 2 tsk kardemumma, malen
  • 15-16dl vetemjöl
  • 125g smör
  • 1st ägg
  • pärlsocker

Fyllning

  • 125 g smör
  • 1.5 dl strösocker
  • 1 dl riven mandelmassa
  • 2 msk kanel

Tillagning

40 – 50 bullar

1. Värm mjölk till ca 37 grader. Skrapa ur vaniljstången och värm raspet med mjölken. Smula ner jästen i en degbunke. Häll på mjölken och rör om tills det mesta av jästen har lösts upp.

2. Tillsätt socker, salt, kardemumma och det mesta av vetemjölet men spara lite mjöl till utbakningen. Klicka i smöret. Arbeta kraftigt till en smidig deg. Täck med bakduk och låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter.

3. Rör samman fyllningen.

4. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta samman den. Dela den i två delar.

5. Kavla ut varje del till en platta, ca 25×50 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop längs långsidan. Skär rullen i ca 2 cm breda bitar och lägg dem i bullformar. Eller kavla ut degen till en platta som är ca 35×40 cm. Bred fyllning på halva plattan och vik över den obredda delen. Dela plattan i 20–25 remsor, vrid varje remsa till en snodd och vik ihop den till en knut. Lägg i bullformar.

6. Låt bullarna jäsa övertäckta i 20–30 minuter. Värm under tiden ugnen till 250 grader.

7. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

8. Grädda i mitten av ugnen i 8–10 minuter. Låt bullarna svalna övertäckta med bakduk.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. SE

    Hej!
    Har läst din blogg sedan du började skriva och gillar den mycket. Bor i Göteborg och har barn i samma ålder som Elsie vilket gör det extra kul att följa er.
    Angående det du skrev om förlossningen; boka in dig på en profylaxkurs. Min man och jag gick en sådan innan vår son föddes och det var så himla bra. Fick en helt annan inställning till förlossningen och nu rekommenderar jag alla som ska ha barn att gå en sådan. Det var inte heller bara förstagångs-födeskor som var där så det passar även inför 2:an. Lycka till!

  2. Anora

    Haha… känner igen det där med att stå i ett hörn utan byxor och undra när man ska sätta sig i stolen…
    Tack för en mycket inspirerande blogg, lagat massor av dina recept, kan inte få no gav smakerna koriander, lime och chili!