Elsies päron

Kött är dyrt

Fick en fråga från Annie som jag vill svara på.

– Har handlat en del på chark-briggen, och tycker de har bra varor men att det ibland känns helt hutlöst dyrt. Har du någon åsikt? Är det jag som har missuppfattat kvittot?

Hej Annie!

Jag vet att det inte riktigt var just det här du frågade efter, men nu kan jag inte riktigt sluta skriva..det korta svaret är, – ja det är rätt dyrt, fast det tycker jag att det är i saluhallen, charken, delikatessbutiken..

Vad gäller kött så tror jag oftast att vi får precis vad vi betalar för. Jag tror att vi har vant oss vid att köttpriserna är för låga i övriga livsmedelsbutiker. Kött ska vara dyrt. Det ultimata är ju att vi äter mindre kött, för både vår,  miljöns och djurens skull.
Lantbrukets djur konkurrerar med människan om mat, men också om mark, vatten och bränsle. Medan en stor mängd människor i världen är allvarligt undernärda och miljoner svälter ihjäl varje år, exporterar många fattiga länder grödor som är utmärkta som människoföda till i-länderna som djurfoder.

Att producera kött kräver minst tio gånger så mycket mark som odling av vegetabilier med motsvarande närings- och energiinnehåll. Den västerländska köttdieten som bara fortsätter att öka förutsätter att konsumtionen av naturresurser är väldigt ojämlikt fördelad mellan olika delar av världen. En liten vardagsförändring av ett hushåll i lilla Sverige gör faktiskt skillnad. Vi bör få in mycket mer baljväxter i vår konsumtion, som är en utmärkt proteinkälla. Så att välja lite mer vegetariska, bra och billigare alternativ, för att sedan när vi väl köper kött så kan vi kosta på oss att gå till charken och köpa den bra, lite dyrare biten. Välj ekologiska (Krav- och Demetermärkta) produkter. Djurens villkor är mycket bättre på KRAV-gårdar än inom det konventionella lantbruket. Och de får lokalt producerat foder, som odlats utan konstgödsel och bekämpningsmedel. Inget fiskmjöl, inga importerade sojabönor från sårbara marker i sydliga länder (en mindre mängd konventionellt odlat foder tillåts dock).

Sen fisk, vilt, kyckling, betesdjur…det får vi ta en annan kväll.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Familjen Johansson

    Annie – Det lät ju lite väl dyrt håller jag med om!
    Sara och Matte – Tack för bra tips!

    Johanna – Tack! Fast just nu känns det som det är just det jag gör, jagar socker fast åt det andra hållet, ständigt sötsugen…

    Elin – Det har faktiskt varit ganska dåligt med vegetariska rätter på bloggen överhuvudtaget. Vardagsmaten har liksom hamnat i skymundan vilket inte var meningen. Bättring på det skall det bli, med mer vegetariska och barnvänliga tips.

  2. Matte

    Läs Jonathan Safran Foers fantastiska bok ”Äta djur”. Efteråt är ”billigt kött” inte längre ett mål i sig. Safran Foer visar på hur vi indoktrinerats till att tro att kött ska vara billigt, vilket leder till att djuren vanvårdas och miljön blir lidande.
    ött från djur som gått fria och betat ut är det enda etiskt försvarbara, idag menar jag. Och detta kött är oftast dyrt. Men då får vi helt enkelt äta mindre kött. Så är det bara.

  3. johanna

    Tack för blogg med inspirerande bilder. Oerhört vackra bilder och miljöer. Och så skönt att du verkar ha så sund inställning till mat och inte jagar socker som en paraniod som jag tycker är så vanligt. Lycka till med graviditeten!

  4. Elin

    Jag tänker ofta på miljön, och det här med maten är nog det svåraste, med en ganska traditionell (om än nyfiken) man och två barn som är jäkligt svåra att lura i något nytt. Tips på vegetarisk mat som funkar jobbigtkräsna små magar uppskattas enormt! (Mina barn som skulle bli såna oliv- och sillätande ungar, vad hände?)

  5. Annie

    Håller helt med! Och det är därför jag också vill handla på briggen än Hemköp. Köpte eko-julskinka där i julas och den var nästa dubbelt så dyr som eko-skinka på vanliga saluhallen. Hade grisarna det bättre betalar jag gärna mer, men om det bara var för att det var linné och jul så känns det lite onödigt….

    Tack för en inspirerande blogg. Ikväll blir det Fa Hi Tas!