Elsies päron

Lätt som en fjäder

I mina föräldrars trädgård blommar nu för fullt de vitgula fläderblommorna , sen i augusti blir bären moget mörklila – och av båda blommor och bär kan du göra en massa gott.  Något jag alltid har varit bortskämd med att min mamma gjorde,  saft, marmelad, chutney,glass…Så pass mycket att jag tyckte fläder var ganska tråkigt och utjatat, något jag inte kan förstå i dag när det inte är någon som står i vårt kök och saftar och syltar.

För er som inte har det i trädgården, så växer det faktiskt vilt på ganska många ställen. Eller, jag har i alla fall sett det på flera ställen här i Gbg (nej, inte i folks trädgårdar), och det borde väl vara lugnt att plocka lite…sen går det naturligtvis att köpa (fast det känns som att klasarna tappar ganska mycket om det dröjer efter att de har kapats?)

Fläderblomssaft
ca 2 1/2 liter

Ingredienser

40 blomklasar
3 citroner
2 liter kokande vatten
1 1/2 kg trösocker
50 g citronsyra

Skölj blomklasarna och lägg dem på en handduk för att rinna av. Lägg blommorna i en hink eller stor skål. Skölj citronerna noga och skiva dem tunt. Lägg citronskivorna på blommorna. Koka upp vattnet och häll över blommor och citroner. Tillsätt sockret och rör tills det löst sig. Rör i citronsyran. Täck över hinken/skålen och låt stå i 3 dygn. Sila. Häll upp på väl rengjorda flaskor. Förvara i kylskåp eller frys saften.

Du kan även tillsätta en kanelstång eller 1 msk riven färsk ingefära för att få en smakbrytning på saften. Fläderblommorna kan även bytas ut mot syrenblommor eller svarta vinbärsblad.

Och med flädersaft i kylen så kan man fortsätta med massa mer gott, som:

Bubblig fläderdricka


6 glas

 Ingredienser

3 msk socker
saft från 2 citroner
istärningar, krossade
1 dl koncentrerad fläderblomssaft
1 l mineralvatten

Blanda samman safterna och sockret i en tillbringare och rör tills sockret löst sig. Lägg i de krossade istärningarna och fyll på med mineralvattnet. Servera genast. Kan även serveras varm och är god som ”dessertvin”.

Jordgubb-flädertonic


4 glas

 

Ingredienser

1/2 liter jordgubbar
2 dl koncentrerad fläderblomssaft
2 msk socker
2 tsk vaniljsocker
8 cl gin
4 dl Scweppes tonic water

Fyll fyra glas till hälften med is. Fördela gin i glasen. Mixa jordgubbar, saft och de båda sockersorterna. Sila och häll upp i glasen. Späd med vattnet.

Eller varför inte pröva det här…jag har inte prövat detta recept så återkom gärna med kommentar.

Friterade fläderblommor


4 port

Ingredienser

8-12 fläderblommor

2 1/2 dl vetemjöl
1 msk socker
1/2 tsk salt
2 äggulor
2 äggvitor
3 dl vatten
2 msk flytande margarin
olja till fritering

Doppa i socker.

Jordgubbssås
1/2 liter jordgubbar
2-3 msk florsocker 

Börja med såsen genom att mosa jordgubbarna med en gaffel eller i mixer. Tillsätt florsockret och ställ åt sidan. Skaka fläderblommorna så att eventuella lösa blommor lossnar. Blanda vetemjöl, socker och salt i en skål. Tillsätt äggulorna. Vispa i vattnet, lite i taget. Vispa smeten jämn. Tillsätt margarinet. Vispa vitorna till fast skum och vänd ner i smeten. Doppa fläderblommorna i smeten och fritera dem i 180° varm olja. Doppa de nyfriterade blommorna i socker och lägg upp på assietter. Servera genast med jordgubbssåsen till.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.