Elsies päron

Honungsbröd

Gårdagens surdegsbröd, ännu en gång Honungsbröd. För att vara surdeg så är det ett tämligen lättbakat recept, och passar i alla fall våra jäskorgar bra.

Dag 1 kväll

  • 100g (1dl) rågsurdegsgrund
  • 300g (3dl) ljummet vatten
  • 50g (1dl) rågmjöl
  • 150g (2½dl) rågsikt

Blanda grunden, vatten och mjöl i en rymlig bunke. Täck med plast och låt stå på varm plats över natten. Vi brukar ställa den vid ett element eller på golvvärmen i badrummet.

Dag 2 morgon

  • surdegen som stått över natten
  • 60 g (2msk) honung
  • 325 g (3½dl) vatten
  • 500g (8½dl) vetemjöl special
  • 300g (5dl) rågsikt
  • 20g (1msk) salt

Blanda allt utom salt och kör 4 minuter i degblandare på mellanfart. Tillsätt salt och kör ytterligare i 2 minuter. Täck bunken och låt jäsa tills den blivit dubbelt så stor, ca 3-5timmar.

Strö ordentligt med rågmjöl på ett bakbord, stjälp upp degen och dela den i två delar. Platta ut och vik in kanterna några gånger innan den placeras i mjölade jäskorgar med skarven nedåt. Låt jäsa under duk i ca 1½timme. Sätt ungen på 275 grader i god tid.

Vänd upp bröden på bakplåtspapper och sätt dem i ugnen. Sänk temperaturen till 250 grader, efter ytterligare 15 minuter sänk till 200 grader och vädra ut lite luft ur ugnen. Ta ut bröden när de nått 96grader, ca 30-35 minuter. Låt svalna på galler.

Receptet kommer från Martin Johansson

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Susanne

    Skriv din kommentar här!
    Hej,
    Jag skulle vilka komma i kontakt med dig för att bjuda in dig till en bloggträff.
    Kan du mejla mig?
    Trevlig helg.
    Hälsningar Susanne

  2. Becka

    Hej!

    Är bara lite nyfiken på var ni bor? Bor själv i centrala Ggb men har nog aldrig sett ett litet gårdshus mitt i stan! Kan bero på att jag ganska nyinflyttad iofs.

    Mvh

    1. Familjen Johansson

      Hej Becka!
      Det ligger inne på en gård i början av Linnégatan så det syns inte alls. Trevlig helg!