Gårdagens surdegsbröd, ännu en gång Honungsbröd. För att vara surdeg så är det ett tämligen lättbakat recept, och passar i alla fall våra jäskorgar bra.
Dag 1 kväll
- 100g (1dl) rågsurdegsgrund
- 300g (3dl) ljummet vatten
- 50g (1dl) rågmjöl
- 150g (2½dl) rågsikt
Blanda grunden, vatten och mjöl i en rymlig bunke. Täck med plast och låt stå på varm plats över natten. Vi brukar ställa den vid ett element eller på golvvärmen i badrummet.
Dag 2 morgon
- surdegen som stått över natten
- 60 g (2msk) honung
- 325 g (3½dl) vatten
- 500g (8½dl) vetemjöl special
- 300g (5dl) rågsikt
- 20g (1msk) salt
Blanda allt utom salt och kör 4 minuter i degblandare på mellanfart. Tillsätt salt och kör ytterligare i 2 minuter. Täck bunken och låt jäsa tills den blivit dubbelt så stor, ca 3-5timmar.
Strö ordentligt med rågmjöl på ett bakbord, stjälp upp degen och dela den i två delar. Platta ut och vik in kanterna några gånger innan den placeras i mjölade jäskorgar med skarven nedåt. Låt jäsa under duk i ca 1½timme. Sätt ungen på 275 grader i god tid.
Vänd upp bröden på bakplåtspapper och sätt dem i ugnen. Sänk temperaturen till 250 grader, efter ytterligare 15 minuter sänk till 200 grader och vädra ut lite luft ur ugnen. Ta ut bröden när de nått 96grader, ca 30-35 minuter. Låt svalna på galler.
Receptet kommer från Martin Johansson
Skriv din kommentar här!
Hej,
Jag skulle vilka komma i kontakt med dig för att bjuda in dig till en bloggträff.
Kan du mejla mig?
Trevlig helg.
Hälsningar Susanne
Hej!
Är bara lite nyfiken på var ni bor? Bor själv i centrala Ggb men har nog aldrig sett ett litet gårdshus mitt i stan! Kan bero på att jag ganska nyinflyttad iofs.
Mvh
Hej Becka!
Det ligger inne på en gård i början av Linnégatan så det syns inte alls. Trevlig helg!