Elsies päron

Kalasrecept

Jordgubbstårta kan nog varieras i oöndliga varianter och ändå vara lika gott. Svenska jordgubbar i sig behvöer knappast förbättras, så är man osäker eller vill ha ett säkert kort så håll det så enkelt som möjligt.

Dessa tårtor är tre olika varianter.

Sockerkaka kan tyckas vara en ganska tråkig kaka, men till tårta är den perfa, och då är det viktigt att välja ett recept med bra konsistens, vilket min mamma Gunilla bidrog med. Hon stod även och bakade den sista botten åt oss sent på kvällen när jag plötsligt fick panik och inte trodde att det skulle räcka.  Vilket det så klart gjorde gott och väl, både till fikat, sen på natten och igen till dagen efter.

Jag vill minnas att det gick till så här:

Sockerkaka för en bra tårtgrund.

  • 5 ägg
  • 5 dl socker
  • 5 dl mjöl
  • 3.5 tsk bakpulver
  • 12 msk kokt vatten

Sätt ugnen på 175°C. Smörj och bröa noga en rund form, detta är en stor sats med välj storlek efter hur hög kaka du vill ha, till denna användes en ca 35cm i diameter.

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl och bakpulver väl i en separat skål. Rör ner mjölet i äggblandningen. Häll slutligen ner vattnet i smeten, rör om och häll det i formen.
Grädda ca 30-40 minuter i nedre delen av ugnen. Prova med sticka när den börjar släppa från kanterna. Låt svalna innan den delas.

Den lilla överdelen hade jag planerat att göra av de små sockerkaksformar som jag mindes från min barndom att vi baka med, men när mamma väl plockade fram dem så var de på tok för små, så det fick bli små köpesockerkakor.

Jag delade varje bottenkaka i tre delar, alltså så att man får plats med två olika fyllningar. Låt gärna kakan stå med fyllningen över natten så den suger år sig.

Variant ett fick ett lager marsankräm, och ett lager jordgubbssylt (är kakan väldigt torr kör på jordgubbssaft istället). Toppkakan fick ett lager mosade jordgubbar, lite socker och citronzest.

Variant två fick ett lager med marsankräm och ett lager med hjortonsylt. Toppkakan fick ett lager med mosade hjorton och lite socker.

Variant tre fick ett lager med marsankräm och ett lager med jorgubbssylt + krossade maränger.

Kakorna stod med fyllningen över natten. Om man har hyrt ett ställe och skall fixa maten själv så glöm inte att kolla hur det är med kylutrymme. Nästa dag breddes samtliga med grädde och dekorerades med jorgubbar.

De runda dekorerades även med citronmeliss och physsalis. Den med hjortronsylt fick även det ovanpå så att man kunde skilja på dem.

LC-tårtan bombades med godis, strössel, chokladdoppade maränger och gubbar. Chokladbokstäverna, (som kanske inte blev så tjusiga, finlir är inte riktigt min grej) är bara smält choklad som spritsades ut på bakplåtspapper. Har man inte spritspåsar eller tyll mm så ta bara en plastpåse och klipp ett litet hål. Provskriv lite boktäver först, så får man koll på det tillslut.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.