Elsies päron

Snabba påskmenyn

En tidig morgonjogg i ett folktomt Göteborg, och sedan en lång, lugn frukost på det med GP och radio. Det måste vara en av de bättre sätt att påbörja en dag.

För er som väntar besök ikväll, eller bara vill laga en god påskmiddag, och inte riktigt hunnit komma så långt i planeringen. Här kommer lite sista minuten tips på en ganska, enkel och snabb liten påskbuffé. Buffé är ett genialiskt bjudsätt av flera anledningar:

  • Det finns oftast något för alla smaker, åldrar och sinnen.
  • Det mesta går att förbereda.
  • Du behöver inte lyckas med smakkombinationera, folk får kombinera själva.
  • Om någon del skiter sig så spelar det inte så stor roll.
  • Plock, mingel och barn som avbryter fungerar fint, samt att barnen får äta samma som oss, vilket känns bra.
  • Vi har ofta när det är mycket småbarn med i sällskapet gjort en liten plockbuffé som förrätt, och ätit huvudrätten senare när barnen har slocknat. Ett bra alternativ för att få äta i lugn och ro.

Här kommer förslag på en ganska snabblagat buffé med – Skummad soppa, 2x Sill, Dillfoccacia, Sallad på varmrökt lax och Dekorativa ägg.

Börja med sillen som behöver stå till sig ett tag (eller köp färdig om tiden är knapp)

  

Blom­kåls- och po­ta­tis­sop­pa med skum 

  • 400g potatis
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1msk olivolja
  • 1 blomkålshuvud
  • 1 liter hönsbulljong
  • 2 dl parmesan
  • salt och peppar
  • 2 dl lättmjölk

Rosta lite gammalt bröd, och bred på lite färskost och gräslök som tillbehör.

  • Uppvispad lättmjölk ger den goda blomkålssoppan ett vackert skum.
  • Skala och hacka potatis, lök och vitlök. Fräs det i olja 1-2 min i en kastrull utan att det tar färg. Bryt blomkålen i buketter. Häll på buljong och tillsätt blomkålen. Låt den koka mjuk i buljongen under lock ca 10 min.
    Mixa soppan slät. Rör ner parmesanosten och låt den smälta ner. Smaka av med salt och peppar.
    Värm lättmjölken och vispa kraftigt till ett skum.
    Häll upp soppan i glas och lägg på skummet.

Senapssill

 

  • 5-minuterssill, ca 420 g (1 förpackning)
  • 3 msk senap söt, grovkornig
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk strösocker
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 dl olja
  • 1 dl yoghurt matlagning/turkisk
  • 1 dl hackad dill
  • salt och peppar
En krämig variant av senapssill.
1. Häll av lagen och låt sillen rinna av väl. Skär sillen i ca 2 cm breda bitar.
2. Blanda senap, socker och vinäger. Tillsätt oljan droppvis under vispning till en tjock sås. Rör ner yoghurt och dill. Smaka av med salt och peppar. Blanda försiktigt ner sillbitarna.
3. Låt gärna stå några timmar.
 

Citron & Koriandersill  

5-minuterssill, ca 420 g (1 förpackning)
2 st citroner
2 msk koriander
2 små gula lökar i skivor
en bit purjolök i strimlor (den gröna delen)
Lag:
1 dl ättikssprit (12%)
2 dl strösocker
4 dl vatten  

  

Gör så här

  1. Blanda samman ingredienserna till lagen och rör tills sockret löst sig. Tvätta citronen noga. Dela den ena och tillsätt saften och skalet. Skalet ska vara skuret i fina strimlor. Skär den andra i skivor och dela dem i kvartingar.  
  2. Lägg ner sillfiléerna i lagen tillsammans med citronbitarna, purjolök, lök samt grovt krossad koriander.   

 

Dillfoccaia

Blir 1 stort bröd. Bakas 200º

  • 4 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 1 tsk salt
  • ca 1 dl dill, hackad
  •  ca 8 dl vetemjöl, gärna special
  •  2 msk olivolja
  • 1-2 tsk flingsalt

Fyllnad, om man vill, annars servera brödet som det är.

  • sill, ca (250 g) med valfri smak
  • salladsblad

Gör så här

  1. Värm vattnet till 37°, fingervarmt. Smula jästen i en bunke. Rör ut den med vattnet. Tillsätt salt, dill och nästan allt mjöl. Arbeta kraftigt till en smidig och ganska lös deg. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en långpanna (ca 30×40 cm) och häll i degen. Tryck ut den med mjölad hand till en platta. Låt jäsa övertäckt ca 40 minuter.  
  2. Pensla ytan med lite olja. Gör några gropar i degen och fyll dem med resten av oljan. Strö över salt. Grädda i mitten av ugnen 15-20 minuter.  
  3. Skär brödet i bitar och servera med sill och sallad. Brödet är godast dagsfärskt, men det som blir över går bra att frysa.  

 

Honungsvarmrökt lax på avokadosallad    

 

  • 500g varmrökt lax, gärna honungsrökt
  • 3 avokado
  • 1 rödlök
  • oliver
  • 1 st romansallad
  • citronpeppar
  • 1 msk olja
  • 1 citron
  • 2dl matlagnings/turkisk yoghurt
  • 1 msk pepparrotpuré
  • salt & peppar

 

  1. Skölj, skär och blanda till salladen. Tillsätt lite olja, salt och peppar.
  2. Rensa och plocka ner laxen till lagom bitar. Lägg upp salladen på ett uppläggningsfat och placera laxen ovanpå. 
  3. Blanda pepparrot och yoghurt. Salta och peppra.
  4. Servera citronklyftor och pepparrottssåsen vid sidan.

 

Kinesiska teägg 

  

De här äggen är inte bara vackra, de har en kryddigt god smak också. Hemligheten är hårdkokta ägg som får koka en andra gång, nu med spräckta skal, i en kryddig lag på te och soja.  

  • 4 st  ägg  
  • 0,5 dl  teblad, grönt te eller oolong  
  • 3 st  stjärnanis  
  • 1 st  kanelstång  
  • 3 msk  mörk soja  
  • 2 tsk  salt  

Gör så här

1 .Täck äggen med vatten i en kastrull, koka upp och låt koka i 10 minuter.
2 .Ta upp äggen med en sked och spräck skalen genom att knacka med en sked runtom ägget. Var försiktigt så inga skalbitar trillar av.
3 .Lägg tillbaka äggen i kastrullen. Tillsätt teblad, soja, salt
och kryddor. Sjud i ytterligare 30 minuter.
4 .Ta av kastrullen från värmen och låt äggen svalna i teet. Ju längre äggen får dra i, desto smakrikare blir de. Ät äggen avsvalnade.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Paola

    Hej,
    Tack för en jättebra och inspirerande blogg! Jag tror jag såg i ett tidigare inlägg att du köpt den varmrökta laxen i saluhallen. Minns du vilken butik det var? Jag tycker att det är klurigt att hitta bra varmrökt lax i Göteborg.
    Mvh,
    Paola

  2. Angelica

    Hej!

    Tittar in här en del och blir alltid lika inspirerad av era recept och träning!! Fick tom för mig att prova surdegsbakning en sista gång, men jag misslyckades, igen så jag skall nog bara ge upp;(

    Måste fråga vad du äter innan din morgontur och hur långt du springer på den frukosten!? Har svårt att få till det tycker jag…

    1. Familjen Johansson

      Hej Angelica!
      Så kul att det inspirerar:)
      Nej, inte ge upp surdegen. Kanske ska börja med hälften surdeg och hälften jäst för att bara komma igång.
      Jag är morgonpigg, vilket så klart förenklar, sen ska jag inte få det att låta som det här sker hela tiden, det gör det tyvärr inte. Jag måste äta innan, annars orkar jag inget, och det kanske blir banan, yoghurt och lite musli. Längden varierar väldigt mycket vanligtvis mellan 6-10km. Ha det fint!