Jag är ingen stor drinkdrickare, men gillar allt som får festliga tillfällen att kännas ännu mer festliga. De är även ett bra medel att förstärka ett tema eller ett tillfälle, och då menar jag inte bara alkoholens effekt. Jag har i ett av mina arrangemangpaket haft en välkomstdrink under vintern som har varit mycket uppskattad. Tänk er att lite frusna komma in till tända ljus och få en varm romdrink serverad i en cognacskupa. Det känns välkommnande, man påminns om att det är en kväll att fira, att unna sig och det ger direkt ett tillfälle till skål.
Jag kanske läser in för mycket i den stackars drinken, men för mig personligen så höjer det ribban och kvällen känns redan festlig om jag välkomnas på det sättet.
Gör så här
Sjud äppelmust, socker, stjärnanis och ingefära cirka 5 minuter.
Ta bort kastrullen från plattan. Tillsätt apelsinsaft. Lägg i äppelklyftor och häll upp i små koppar, värmetåliga glas eller cognacskupor. Tillsätt eventuellt mörk rom och citronskivor.
4 st
- 7,5 dl äppelmust, eller färskpressad äppeljuice
- 2 msk muskovadosocker, eller rårörsocker
- 3 stjärnanis
- 20 g skivad färsk ingefära
- 0,5 apelsin, pressad saft
- 1 urkärnat och klyftat rött äpple
- 0,5 skivad citron
- 0,5 dl mörk rom
Nu dock behöver jag byta till vår och sommarvarianten, och är lite inne på samma variant men en isigare version. Drinken skall främst få gästerna att känna sig välkomna, förenkla deras mingel samt ge servis och kock några extra minuter att anpassa deras ankomst. Men den är även starten på en ganska mastig tre-rätters middag, så den måste vara ganska lätt.
Några andra lätta varienter som jag tror skulle passa är:
Havtornbellini
- 4 tsk konc havtornsdricka
- 1 tsk pressad limejuice
- 1 tsk sockerlag
- mousserande vin
Blanda 4 tsk konc havtorndricka och 1 tsk pressad limejuice med 1 tsk sockerlag. Toppa med mousserande vin. Om du använder sötad havtorndricka behövs ingen sockerlag.
Fläder & Vaniljvodka
- 3 dl vaniljvodka
- 7 dl konc. flädersaft
- 6 st. lime
- 2 liter sockerdricka
Blanda vodka och saft. Halvera och pressa saften ur limen. Blanda med flädervodkan. Tillsätt sockerdrickan vid servering
Eller kanske Kir, Seabreeze, coctails……det finns för mycket att välja på. Vad säger ni? Vad har ni för favoritdrinkar, de behöver ju inte passa till just det här, det är bara kul att höra.
Ta den med fläder, den lät god. Håller med om att en fördrink höjjer stämningen. Glad Påsk!
Hade lite drinktips ör ett tag sedan inne hos mig. Maken är Le Chef och bartender så….
Min favvodrinkar är gärna enkla och ganska rena – en camparn juice är svårslagen likaså Seabreezer. After dinner föredrar jag en Golden Cadillac = mumma! Maken dricker helst Gimlet.
Kram Mia
Prickly pear margarita
Mojito! så gott!!