Elsies päron

Nya jäskorgar & syrligt lantbröd

Dag 1, kväll
150 g rågsurdegsgrund
425 g ljummet vatten
300 g vetemjöl special
150 g rågmjöl

Blanda surdegsgrund, vatten och mjöl i en rymlig bunke. Täck med plastfolie och låt stå på ett varmt ställe över natten, gärna runt 22–24 grader.

Dag 2, morgon
200 g vatten
500 g vetemjöl special
20 g salt

Blanda samman alla ingredienser utom saltet och kör 8 minuter i degblandare (5 minuter på låg hastighet och 3 med lite mer fart). Tillsätt salt och kör ytterligare 2 minuter.

Täck bunken med plast och låt jäsa till dubbel storlek, ca 3–4 timmar.

Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord (använd gärna rågmjöl) och dela den i två bitar. Rundriv degbitarna och lägg dem för att jäsa i mjölade jäskorgar. Har man inga korgar man lägga degen i ett durkslag klätt med en handuk. Man kan förstås låta den jäsa direkt på ett bakplåtspapper också, då kanske de dock flyter ut lite. Låt jäsa 1–1/2 timme.

Sätt ugnen på 275 grader i god tid med en plåt eller en baksten i mitten och en oöm plåt på nedersta hyllan. Sänk värmen till 250 grader, grädda brödet tills innertemperaturen nått 85 grader eller ca 15 minuter, sänk sedan värmen till 200 grader och grädda 15 minuter till. 

Jäskorgar kan man köpa på ganska många ställen, dessa kommer från The house of fair trade

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Emma

    Åh men tack för svaret! Nu är de inne i ugnen på tiden nedan. Degen jäste hur mycket som helst under natten och under dagen, men av nån anledning slutar den alltid jäsa så fort jag lägger i jäskorgar. Ingen aning vad detta beror på..
    Hursomhelst, tack!

    1. Familjen Johansson

      Hej Emma!

      Ja, det hade jag missat. Sänk först tempen till 250 grader. Om du har termometer, vilket är väldigt smidigt så tar du ut dem vid innertemp. 85 grader. Utan termometer så kör 15 minuter, och sen sänker du tempen till 200 grader och kör 15 minuter till. Lycka till!