Fullt bakös i vårt lilla kafé idag. Mycket bokningar i form av konferens och möten. Behöver man snabbt baka mycket kakor så är långpannemodellen absolut den bästa.
Här två bra förslag:
Havretosca i långpanna
- 150 g smör
- 4 ägg
- 3 dl socker
- 4 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 dl mjölk
Toscaglasyr: 150 gr smör, 2 dl socker 6 msk sirap, 3 dl havregryn
Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt mjöl, bakpulver, smör och mjölk. Häll smeten i långpanna. Grädda mitt i ugnen 175 grader 20-25 minuter. Blanda ingredienserna till glasyren i en kastrull och värm under omrörning. Bred glasyren över den knappt färdigbakta kakan och grädda i ytterligare 10 minuter högre upp i ugnen.
Äppelmazarinrutor
Går utmärkt att frysa. Vill man göra den extra festlig serverar man vispad grädde eller vaniljglass till. Satsen är lagom för en liten långpanna (25×40 cm), dubblera för en stor.
- 3 dl vetemjöl
- 2 msk socker
- 125 g smör
- 2 msk vatten
Fyllning: 200 gr mandelmassa, 100gr smör, 4 ägg, 1 dl vetemjöl, 1 tsk bakpulver, 3-4 äpplen
Glasyr: 1 dl florsocker, vatten
Hacka ihop smör, socker och mjöl. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg, vila kallt 30 minuter. Klä en långpanna med degen och förgrädda i 175 grader ca fem minuter.
Riv mandelmassa och blanda den med smöret och äggen. Blanda mjölet med bakpulvret och rör ner blandningen i smeten. Skala kärna ur och klyfta äpplena. Häll smeten i pajskalet och lägg äppelklyftorna i smeten. Grädda 20-25 minuter och bred glasyr över när den svalnat.
Senaste kommentarer