Något som skulle bli så fantastisk, slutade inte lika fantastiskt. Det bokstavligen sket sig. Det skulle ha blivit riktigt,riktigt bra det skulle ha blivit:
Hjortstek, viltwallenbergare, lingonsky och en potatis & västerbottenostpuré serverad på en honungsbakad morot, toppat med trattkantareller och friterad jordärtskocka.
Här kommer lite bilder på förberedelserna i alla fall.
Förrätt – Petit Chouer fyllda med ostkräm på finriven parmesan, färskost och hackad gräslök.
- 2dl vatten
- 50g smör
- 2dl vetemjöl, gärna special.
- 3 ägg
Rör ihop den sk branddegen. Smält smöret i vattnet. Sikta ner mjölet, och rör ordentligt under tiden. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning.
Klicka ut önskad storlek.
Baka i 200° tills de fått fin färg och ser lätta ut, ca 20 minuter för små, och 25 minuter för större.
Spritsa in önskad fyllning. Eftersom de är så neutrala i smaken, så passar de både som dessert eller förrätt med passande fyllning. Här med en ganska mild ostsmak, och serverades ihop med parmaskinka som plockförrätt. Det brukar stå i recept att man kan frysa in dem, även med en del fyllning men jag tycker de blir lite svampiga så.
Så himla enkelt att göra, trots det så står det oftast ”en sats petit choux mix” i recept, fjantigt!
En äggula och 1dl grädde/100g färs. Mixa allt i matberedare, ingredienserna skall vara kalla så att det inte skär sig. Gör det i god tid så att färsen kan stå kylt ett tag sedan. Använd färskt ströbröd till paneringen, alltså mixa eget ströbröd.
Hjorten steks för att få en stekyta och sen bakas i 150 grader till innertemperatur på 55 grader, sen får den vila i ca 20 minuter innan servering. Hjorten och färsen kom från Saluhallen Briggens, här i Linné.
Trattisar.
Honungsbakad morot. Baka dem med olja, salt, peppar och honung till de blivit mjuka.
Surdegsbröd som inte blev riktigt så bra som det brukar, men det var nog för att vi började känna oss lite konstiga, magen började kännas konstig. Elsie hade varit lite dålig tidigare, men det kommer ju och går ganska snabbt för henne.
Det var bara vännerna och uppläggning som saknades, när istället magsjuka kom på besök. Så det var bara att ställa in och spendera kvällen på toan. Så jädra surt!
Hejsan,
jag provade att göra dina petit chouxer men smeten blev väldigt rinning.
Kollade lite andra recept och det verkar som om det skulle vara mer lagom med 2 ägg i ditt recept. Kanske man behöver 3 om man använder väldigt små.
Kul blogg och bra tips!
blyger
Fy bubblan vad jobigt. Och synd på så fin mat. Hoppas att ni mår bättre nu!
jag gissar att någon av vatten-komponenterna till petit chouer:na ska bytas ut.
Så sant. Smör.