Nästa baktrend, när surdegsjäsandet har lagt sig , tippar jag kommer bli knäcke. Vi äter mängder med knäcke, men vi har nog inte fattat hur himla enkelt det är att baka. Knäcke, är en av de grejer som folk blir mest imponerade av att man har bakat själv, och det är något av det snabbaste du kan baka i brödväg.
Det finns så klart krångliga knäckerecept också, men här kommer ett enkelt.
Honungsknäcke
- 25 g jäst
- 2dl vatten
- ½ dl olja
- ½ tsk salt
- 1 msk honung
- 1 msk brödkrydda el. anis, fänkål,kummin
- 3 dl grovt rågmjöl + 3dl vetemjöl
Sätt på ungen på 250°.
Smula sönder jästen, och lös upp i ljummt vatten. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta ihop till en smidig deg. Degen behöver inte jäsa. Ta upp degen på ett mjölat bord, forma till en längd och dela den i mindre bitar som går att kavla ut. Platta ut en liten bit, vänd den i rågmjöl och kavla först med en slät kavel, och sedan med kruska. Formen på knäckebrödet kan varieras precis hur man vill. Stansa ut små hjärtan, kavla ut en stor platta som sedan bryts i bitar, skär mindre rutor,,skär långa stänger…
Lägg dem efter hand på plåtar och baka av tills de får färg. Ju mindre och tunnare, desto snabbare går det. En kaka på ca 15 cm diameter går på 4-5 minuter. Låt svalna utan bakduk, gärna på ett brödgaller.
Bra saker att ha, men inget måste.
- En krusakavel – så himla fint namn på en fin grej.
- Vanlig brödkavel
- Stansmått – går såklart bra med en äggkopp eller ett glas.
- Nagg – funkar med en gaffel.
- Mandelkvarn – om man vill smaksätta utan att få med bitar.
- Kakmått – om man vill stansa ut portionsformar.
- Barnkavel – det är bra om barnen är sysselsatta då man får vara ganska uppmärksam när brödet skall gräddas eftersom det går fort.
När du kavlar ut bröden kan du vända dem i lite vad som helst i kli, sesamfrön, hirs,vallmofrön…
Hej! Vilken härlig blogg! Kommer nog hänga här en del! Mysiga recept också bästa Göteborg! Bättre kan det knappast bli!