Godmorgon på er!
Här kommer dagens tips till helgens mys, krukor. Ibland är det kanske inte maten som måste vara så nytänkande utan vad man lägger det i. Ni har säkert mycket roliga formar, krukor och skålar i skåpen som ni inte tänker på. Så inventera och hitta nya användningssätt, se till så att de är rena dock.
Trevlig fredag på er!
Avokado & sesamröra
-
2 mogna avokado
-
1 dl matlagningsyoghurt
-
en skvätt sesamolja
-
½ finhackad rödlök
-
en nypa sesamfrön
-
en skvätt citronjuice
-
salt och peppar
-
Dela avokado på hälften och gröp ur köttet.
-
Blanda alla ingredienser och lägg tillbaka röran i skalen.Servera i krukor.
I de andra krukorna ligger det ruccola, oliver fyllda med anjovis, grissini, grönsaksstänger och nötter.
Sen när man använder krukor, lergryta mm så skall man enligt reglerna blötlägga dem först, framförallt när de är nya. Fast jag har aldrig gjort det, inte i någon protest utan jag har bara glömt det varje gång. Rätt som det är kommer de väl att spricka för mig, och mina blommor blir visserligen torra och dör ganksa fort… Så man kanske borde göra som man ska och blötlägga.
Krukbröd med kummin & kli
- 50 g jäst
- 5 dl ljummet vatten
- lite rapsolja
- kummin och eller blandade brödkryddor
- 1 msk honung
- salt
- 1 dl kruskakli
- 1 dl vetekli
- lite blandade grovt hackade frön, här var det solros, pumpa (jo vi försöker bli vänner igen) och och valnöt
- resten vetemjöl tills degen släpper från kanterna
- Blötlägg krukorna om de är nya, det gör jag ALLTID! (eller…typ)
- Blanda jästen med vattnet.
- Blanda ner olja, kryddor och kli och låt stå i några minuter.
- Blanda ner frön och sedan mjöl och salt pö om pö och arbeta degen i maskin eller med armkraft.
- Låt jäsa ca 40 minuter.
- Kör några varv med degkrokarna och stjälp upp på mjölat bakbord. Arbeta in mer mjöl om det behövs.
- Forma till ovala bollar som läggs ner i smorda krukor, småformar eller i en muffinsplåt.
- Låt jäsa ca 30 minuter, och kör sedan in i ugnen i 180grader.
- Baka tills de fått fin färg, ca 15-20 minuter.
- Låt svalna innan ni tar upp dem ur formen. Lossa lite runt kanterna och lyft dem försiktigt.
Senaste kommentarer