Elsies päron

Chokladkolakräm

Här kommer lite mer från chokladkolakrämen som användes till den Franska marängtårtan i helgen.

Chokladkolakräm

  • 8 äggulor
  • 1dl socker
  • 2 dl grädde
  • 200 g hackad mörk choklad 70%
  • 1 msk flingsalt (om man vill)
  1. Blanda äggulor, grädde och strösocker i en tjockbottnad kastrull
  2. Hetta upp på svag värme under omrörning tills krämen börjar sjuda, stjockna och bli blank.
  3. Ta bort krämen från plattan och rör ner den hackade chokladen.
  4. Rör om tills chokladen är helt smält och blank. Vill man ha flingsalt så vänder man ner det här.

Baktips: Får man den inte riktigt blank utan den känns aningen skuren och grynig så fortsätt att röra, och späd den lite med någon magrare produkt som mjölk, helst kall.

Vintips: Medan man hackar, rör och provsmakar så kan man smutta på Millefiori,Rosso Delle Venezie (nr 2769). Fantastiskt gott till chokladen.

Sen den där frågan om vilken choklad man skall välja?

Det ska egentligen inte jag skriva om eftersom jag inte är en chokladtjej, men jag tycker till ändå. Bakar eller lagar man fina/riktiga saker så är det väl uteslutande choklad med över 70% kakaohalt som är på tapeten. Jag tycker dock att det beror ganska mycket på vad det är man skall baka. Nu påstår jag inte att jag kan det här med choklad, för det är en konst med temperaturer och dylikt. Jag menar bara att även om den finare chokladen med hög kakaohalt är bättre, snyggare och vuxnare så finns det fortfaradne många som kanske tycker att en Palle kuling är godare i smaken (sen vad som är nyttigast eller innehåller tillsatser är en annann femma). Så där konsistens inte spelar så stor roll kan man allt välja vilken choklad man vill. 

Jag tycker ofta att 70% kakaohalt blir alldeles för mastigt, exempelvis om man bakar kladdkaka där det skall blir riktigt chokladigt. Så till den kan man faktiskt använda den där fula ankungen Blockchoklad. Vad är skillnaden? Enligt EU så skall Mjölkchoklad innehålla minst 30% kakao och en choklad minst 35%.  Allt som har mindre kakao än det klassas som block.
Blockchoklad tycker nog många är en billig, skitprodukt. Jag håller delvis med för den kan gryna sig lätt och liksom smaka fett och mjöl, men det finns användningsområden även för den.
Här ovan så prövade vi Marabou 70%, vilket funkade fint, men den blev väldigt mäktig, men som sagt jag är inte en chokladtjej.
Andra märken som jag tycker funkat fint är Odense och Fazers. Sen finns det ju även massa med smaksättningar, Linds exempelvis som säkert är grymma att baka på.
 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Ida

    Hej Elsiespäron!

    Först – supermegatack gör ALL inspiration! Jag är dålig på att kommentera men jag läser och lär mig massor här, varje dag!
    Nu en fråga, jag tänkte göra den franska marängtårtan med chokladkrämen här ovan till 4-års kalas imorgon, ska jag förbereda den ikväll då eller samma dag? Vill inte att marängen ska bli mjuk. Hur som helst blir det garanterat ett gott rött vin till.

    Tack igen! Trevlig helg!

    1. elsiesparon

      Hej Ida!
      Först – Tackar så hjärligt!
      Det kanske är sent svar till dig, men mitt råd skulle vara ikväll. Inte för att tårtan blir sämre om du gör den imorgon, utan mest för att jag gissar att du behöver all din ork till 4-åringar:) Vi gjorde den dagen innan, vilket var mest av praktiska skäl, men det blev jätte bra.

      Lycka till!!

  2. Mia

    Jag kan rekommendera bla Linds Fairtrade-choklad när man bakar- då blir det riktig kvalitet på alla sätt! Nu är det dessutom kampanjveckor för Fairtrade!