God förmiddag på er!
Idag har vi full rulle här, jag och Patrik prövar på att vara 4-barnsföräldrar. Oh my! Mirka och Tina som bloggar här på Loppi, tänker ofta på er med stor respekt. Sikken ork ni måste ha.
Sen så klart det är jättehärligt med många barn och de tar hand om varandra. Just dessa två fröknar Eline och Tilde som är Elsies och Bibbis kusiner är även väldigt kul och kloka och tar hand om Elsie hela tiden. Det är nog mest jag och Patrik som inte har orken att hänga med på deras energinivå. Mer om våra bravader senare. Nu till morgondagens fina tema, Mors dag!
Grattis mamma Gunilla hemma i Mariestad! Jag vet att pappa Roland tar väl hand om dig. Jag postade kuvertet som vanligt för sent så det kommer på måndag istället. Ska ni bjuda era mammor på något gott och vill ha lite tips så kommer här några förslag som har varit med innan men tål att repeteras.
Mors morotskaka med fyra val av topping
2 st ägg
2 dl strösocker
1 dl olja (rapsolja eller någon annan som inte smakar så mycket)
3 dl morötter, fint rivna
2.5 dl vetemjöl
1.5 tsk bakpulver
1 dl valnötter, hackade
1.5 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker
1. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt.
2. Rör i olja, morötter, apelsinskal och valnötter.
3. Blanda de torra ingredienserna och häll i.
4.Häll i smörad form med löstagbar kant och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 40 minuter. Välj storlek på formen efter hur hög du vill ha kakan.
5. Blanda ingredienser till glasyren.
6. Smeta ut på kakan när den svalnat
Jag gillar att Morotskaka kan fungera som en lyxig kaka, eller som ganska plain. Lika självklar till julen – jo men det är kanel, som till skördetid i höst som till sommarfikat. Alltså en kaka som slinker förbi alla lustiga fikaregler. Mortoskaka är även en bra kaka om man vill göra lättare varianter dels är morötterna söta i sig, och dels kan man tacksamt köra ner nötter, kryddor mm.
Här har vi dock inte snålat med sockret. Det är även bra med kakor som kan stå till sig, och förenklar att man kan förbereda långt i förväg, gärna några timmar eller en hel dag. Philadelphia kanske man inte alltid har hemma, eller känns dyrt att köpa mycket av och den går faktiskt att ersätta med många andra alternativ. Vad man än väljer så låt alltid kakan svalna ordentligt innan.
Phillyglasyr
- 120 g philadelphia
- 50 g smör, mjukt
- 4 dl florsocker
Blanda samman allt och rör tills man fått ut alla klumpar
Frosting:
- 50 g rumsvarmt smör
- 250 g kvarg lätt (ex kesella)
- 1 dl florsocker
- rivet skal av 1 apelsin
Smält smöret till frostingen och låt det svalna av. Rör ner kvarg, florsocker och apelsinskal. Bred frostingen över kakan och låt den stelna i kylen. Strö över strössel.
Glasyr:
- 75 smör eller margarin
- 0,75 dl ljus sirap
- 2 msk ekologiskt vetemjöl
- 0,5 dl koncentrerad apelsinjuice
- 50 g hackade nötter
Smält fettet i en kastrull. Tillsätt sirap, vetemjöl och apelsinjuice. Koka upp under omrörning och låt koka ca 1 minuter. Rör ner nötterna.
Citronkräm:
- 50 g rumsvarmt smör
- 175 g färskost
- 1 citron, rivet skal och pressad saft
- 2 dl florsocker
Vispa smör och färskost med elvisp till en jämn konsistens. Tillsätt citronskal, pressad citron och florsocker. Vispa tills krämen blir fluffig. Bred krämen i ett jämnt lager på morotskakan.
Eller varför inte Jordgubbstårta.
Här kommer de som bakades till Elsies 1-årskalas.
Alla tre tårtor är av samma grund men med olika fyllningar. Sockerkaka kan tyckas vara en ganska tråkig kaka, men till tårta är den perfa, och då är det viktigt att välja ett recept med bra konsistens, vilket min mamma Gunilla bidrog med. Jag vill minnas att det gick till så här:
Sockerkaka för en bra tårtgrund.
- 5 ägg
- 5 dl socker
- 5 dl mjöl
- 3.5 tsk bakpulver
- 12 msk kokt vatten
Sätt ugnen på 175°C. Smörj och bröa noga en rund form, detta är en stor sats med välj storlek efter hur hög kaka du vill ha, till denna användes en ca 35cm i diameter.
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl och bakpulver väl i en separat skål. Rör ner mjölet i äggblandningen. Häll slutligen ner vattnet i smeten, rör om och häll det i formen.
Grädda ca 30-40 minuter i nedre delen av ugnen. Prova med sticka när den börjar släppa från kanterna. Låt svalna innan den delas.
Den lilla överdelen hade jag planerat att göra av de små sockerkaksformar som jag mindes från min barndom att vi baka med, men när mamma väl plockade fram dem så var de på tok för små, så det fick bli små köpesockerkakor.
Jag delade varje bottenkaka i tre delar, alltså så att man får plats med två olika fyllningar. Låt gärna kakan stå med fyllningen över natten så den suger år sig.
Variant ett fick ett lager marsankräm, och ett lager jordgubbssylt (är kakan väldigt torr kör på jordgubbssaft istället). Toppkakan fick ett lager mosade jordgubbar, lite socker och citronzest.
Variant två fick ett lager med marsankräm och ett lager med hjortonsylt. Toppkakan fick ett lager med mosade hjorton och lite socker.
Variant tre fick ett lager med marsankräm och ett lager med jorgubbssylt + krossade maränger.
Kakorna stod med fyllningen över natten. Om man har hyrt ett ställe och skall fixa maten själv så glöm inte att kolla hur det är med kylutrymme. Nästa dag breddes samtliga med grädde och dekorerades med jorgubbar.
De runda dekorerades även med citronmeliss och physsalis. Den med hjortronsylt fick även det ovanpå så att man kunde skilja på dem.
LC-tårtan (alltså Elsie) bombades med godis, strössel, chokladdoppade maränger och gubbar. Chokladbokstäverna, (som kanske inte blev så tjusiga, finlir är inte riktigt min grej) är bara smält choklad som spritsades ut på bakplåtspapper. Har man inte spritspåsar eller tyll mm så ta bara en plastpåse och klipp ett litet hål. Provskriv lite boktäver först, så får man koll på det tillslut.
Morotskaka som är det bästa som finns, ska genast skriva ut receptet och lägga lite spontant på köksbordet och hoppas på tur 🙂
Hej Sarianne! Hoppas att du fick dig lite Morotskaka:) Ha det fint!