Elsies päron

Lammgryta med timjan & färskost

Igår var det dags för nästa födelsedagsmiddag, pappa Patrik fyllde 33år. Då blev det Lammgryta med timjan,  3 sorters färskost med dipp &  rågbaugetter.

Gott, enkelt och väldigt lätt att ha förberett innan. Ska man ha bjudning av något slag, och vet att ens påhittiga barn inte kommer låta mig stå i köket och pyssla i några timmar så är det bra att köra på rätter som går att förbereda när tillfälle ges och som inte blir lidande om middagen dröjer. Nu var det visserligen inte så många som skulle komma på den här bjudningen, men Bibbis magont (som nog har blivit lite,lite bättre) och Elsies….kreativitet, hade ändå inte låtit mig syssla med tidskänslig mat.

Färskost

2 paket färskost naturell (här användes Eldorado 26%, eller så hänger man egen som här) delades på tre och blandades ut med detta.

  1. Finriven vitlök, finriven parmesan, peppar och lite matlagningsyoghurt (yoghurten var enbart för att göra den lite lösare och mer dippvänlig).
  2. Ädelost
  3. Gräslök & Citronpeppar

Gör man dem dagen innan så tänk på att i alla fall vitlöken kommer stå till sig en aning.

Lammgryta

Det verkar som att många har bestämt sig för att inte tycka om lamm, att det smakar kofta som det brukar heta(?). En del gör det säkert inte, men jag tror att majoriteten bara har ätit tråkigt tillagat lamm. Antagligen någon rätt med massa rosmarin och mynta som oftast, konstigt nog, används till lamm. Jag tycker nästan att de lockar fram det sämsta hos varandra, de tar fram den där koftan, ändå är det så vanligt förekommande.

Jag tycker att timjan är bra, gärna med vitlök och rotfrukter i ett långkok. Till kotletter kanske en syrlig gremolata med rivet citronskal, hackad vitlök och bladpersilja som strös över kotletten precis före servering. Eller om man vill ta ett kliv längre bort så spiskummin, ingefära, gurkmeja och kanske även kanel. 

Här användes i alla fall ungefär:

  • 400g  fårkött från raukarnas ö
  • 2 vitlökar (kinesisk)
  • 1 paprika med lite hetta i/ eller het chili
  • 1 stor gul lök
  • timjan

Finhacka och fräs ihop med köttet.Tillsätt sedan

  • 500g tomatkross (här användes smaksatt med vitlök & örter)
  • 2 dl rödvins
  • 1 grönsaksbuljongtärning

Låt småputtra under lock tills köttet är riktigt mört. Här puttrade det på i ca 3timmar och luktade ljuvligt. Sen åkte även detta ner och fick sig ett uppkok.

  • 2 morötter
  • 150g svamp

Vill man inte ha hetta i så strunta i det. Vill man ha det men skona barnen från det starka så smaksätt en creme fraiche med chili och låt dem som vill blanda i det i sin tallrik. Denna hade kunnat gjorts dagen innan. Fast det är väldigt trevligt att komma som gäst och det luktar långkok redan när man närmar sig ytterdörren. Då kan man istället ha preppat alla grönsaker innan och bara låta den stå och puttra under dagen.

Kalljästa rågbaugetter

  • 25 g jäst
  • 5 dl vatten
  • 1 msk havssalt
  • 2 msk rapsolja
  • 3 dl fint rågmjöl, (165 g)
  • ca 8 dl vetemjöl, (480 g)

1. Lös jästen i det kalla vattnet. Tillsätt salt, olja och mjöl. Arbeta kraftigt ihop till en deg.
2. Lägg degen i en oljad, stor bunke. Täck med plastfolie och ställ bunken i kylen 8–12 timmar.
3. Ta ut degen och häll ut den på en mjölad arbetsbänk. Dela degen i fyra delar. Forma till baugetter och lägg dem på bakplåtspapper. (vrid dem, pensla med vatten eller olja och smula över exempelvis sesamfrön eller vallmofrön om man vill piffa till dem).
4. Sätt ugnen på 250°. Sätt i en plåt som får bli varm. Låt brödet jäsa under bakduk ca 30 min.
5. Ställ in en plåt med vatten längst ner i ugnen. Grädda brödet ovanför på den varma plåten tills de fått fin färg, känns ihåliga när man knackar under, ca 15–17 min.

Så grytan serverades med bröd, färskost och även sallad och dipp. Så får man äta lite som man vill. Så kan dipptallriken sedan stå kvar och få vara en lättare variant av ostbricka till vinet.

                             

Serverades med Lindeman´s Cabernet Sauvignon, till vänster.

Trevlig fredag på er!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Mia

    Kanske beror det på att vi inte har haft någon tradition på att äta lammkött i vårt land även om det har ändrat sig nu.
    Tyckte inte heller om lammkött tidigare, tills jag åt en fantastisk lammgryta på Österlen med mycket vitlök och även en otrolig lammstek på Ísland, marinerad i blåbär! och grillad på kolgrill. Otroligt gott.
    Gör tappra försök att åstadkomma något liknande här hemma men det är svårt, det är synd för lammkött känns som ett bra kött att äta. Måste testa din gryta.