Elsies päron

Äpplen

 

Kollar man i våra vanliga livsmedelsbutiker, eller i komposthögarna på gatan så känns det som om äppelsäsongen redan börjar ta slut, och de tråkigare importerade sorterna börjar breda ut sig igen. Men än är det faktiskt lite tid kvar så besök grönsakshandlarna eller torghandlarna för att komma åt godsakerna, eller ännu bättre. Fråga i affären varför de inte har mer svenska äpplen.

När mina föräldrar var här i helgen så hade de med sig smakprov på en ny sort, (alltså ny i deras trädgård) Amorosa, som jag suktade efter i somras när de mognade på träden, jag tror att det är en form av Röd Aroma. Mycket bra, som idag ska provbakas i något.

Amorosa. 

Förra gången de var på besök så hade de med sig Transparente Blanche (bilden nedan) som blev en mycket bra snabblagat äppelkräm.

  • 3/4 kilo äpplen
  • 4 deciliter vatten
  • 1/4 deciliter strösocker
  • 2 matskedar potatismjöl

Skala och tärna 3/4 kilo äpplen. Koka upp 4 deciliter vatten med 1/4 deciliter strösocker. Lägg i äpplena och låt koka 3–4 minuter eller tills frukten är nästan mjuk. Red av med 2 matskedar potatismjöl utrört i lite vatten.

Serverades med mjölk och skorpor.

Är du lyckligt lottad med äppelträd i  trädgården, eller goda vänner som inte vet vad de skall göra av sin skörd så är det nu man får se till att ta hand om äpplena innan fienden – frost, fåglar och pallare gör det åt dig.

Sen beror det så klart på vad det är för äpplesorter, då de har olika mognadstid. Sommar- och höstfrukt mognar från augusti till långt in på hösten. Det är de äpplen man kan äta direkt från träden. Vinterfrukt är de sorter som plockas sent, runt oktober, innan frosten förstör den. Visst kan man äta vinterfrukten tidigare men den är ganska syrlig och blir sötare med tiden, vissa är som bäst först framåt  jul. Ingrid Marie är det vinteräpplet som alltid har varit min favorit.

För att äpplena skall klara sig så behöver de förvaras svalt och frostfritt, helst i några plusgrader.  Har man inte tillgång till en sval eller källare kan fixa en egen variant. Ta en låda av trä eller papp och isolera den med frigolitskivor som skärs till så att de passar in i kartongens insida. Slå in äpplena i tidningspapper så skyddar man dem bättre mot stötar, och om ett äpple blir dåligt klarar de andra äpplena sig bättre då. Använd gärna några gamla trasmattor som extraisolering om vintern blir kall. Ställ kartongen invid husväggen, på balkongen eller invid källardörren så står den mer skyddat.

 

Råkar man ha väldigt mycket äppelträd som ger mer skörd än man kan ta vara på, så kan man musta äpplena. Bästa musten får man av sen höst- och vinterfrukt. Det finns flera musterier som tar emot frukt från privatpersoner.  I Göteborgsområdet vet jag att det finns ett på Tjörn där man enbart behöver gå med i deras Trädgårdsförening för att sedan betala 5kr/ liter must.

Även hos Karlskrona Musteri kan man lämna in sin frukt för mustning eller sälja den till dem. Hur det går till kan man läsa på deras hemsidor, och det finns säkert många fler liknande ställen.

Sen finns det fina musterier med trevliga gårdsbutiker och kaféer även för oss som inte har problemet med för mycket äpplen, exempelvis i  Kivik . Nu är jag lite sent ute eftersom deras äpplemarknad redan har varit, men musteriet och övrig verksamhet är nog nästan öppen året om.

Äppelmarknaden som brukar vara i slutet av september bjuder varje år på en fantastisk tavla byggd av äpplen. Här är en bild från marknaden 2006. 

Har du trädgård, men inga äppelträd och känner peppen så är bästa tid för plantering nu på hösten eller tidigt i vår för dig som bor i södra eller mellersta Sverige, du som bor i Norrland bör vänta till våren.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.