Elsies päron

Choklad & Hallonbakelse

Här kommer tillvägagångssättet för desserten från helgens middag. Vi gjorde en ganska stor sats, men detta nedan är beräknat till ca 4 personer.

Chokladbotten

  • 50 g mjukt smör
  • 40 g socker
  • 50 g mörk choklad, ca 70%, smält
  • 40 g ägg
  • 15 g vetemjöl

Gör så här:

  1. Blanda allt i nämd ordning i blandare med vinge.
  2. Fyll en plåt med höga kanter runtom och stryk den jämn.
  3. Bakas i 200 grader cirka 10 minuter, låt svalna. Ställ in i frysen. 

Sen tabbade vi oss…Elsie fick smaka, and then hell broke loose!

 Snurrflarn

  • 2 äggvitor
  • 100g vetemjöl
  • 100 g florsocker
  • 1 msk grädde
  1. Blanda samman allt till en slät smet.
  2. Häll i en spritspåse, och spritsa ut längder.
  3. Baka av i ca 5 minuter i 200grader.
  4. När de kommer ut så är det lite bråttom att forma dem till önskad form innan de stelnar, ett tips är att baka få i taget. Här har vi snurrat dem runt ett kavelskaft, och ett treo-rör.

  

 

 Hallonganache

  • 40 g hallonpuré
  • 20 g osaltat smör
  • 30 g socker
  • 15 g grädde
  • 45 g ljus choklad
  • 45 g mörk choklad, 70%
  1. Koka upp puré, smör, socker och grädde. Lägg ner chokladen.
  2. Rör tills blandningen är slät och fin.
  3. När ganachen är 30 grader slås den över chokladbotten och sättes i frysen.

Mjölkchokladmousse

  • 30 g grädde
  • 70 g ljus choklad
  • 25 g socker
  • 10 g vatten
  • 0.5 st ägg (15 gram)
  • 1 st äggula (20 gram)
  • 100 g grädde, lättvispad
  1. Koka upp grädden och slå över den ljusa chokladen. Blanda tills de blir en slät smet.
  2. Socker, vatten, ägg och äggula värms till 82 grader under ständig vispning.
  3. Vispa sedan tills smeten svalnat, och blanda först då ihop äggsmeten med chokladsmeten.
  4. Blanda samman chokladblandningen med äggvispet och den lätt vispade grädden.
  5. Stryk sedan moussen slät i formen och frys in på nytt.

  

  Hallonsås

  • 2 blad gelatin
  • 2dl vatten
  • 100g frysta hallon
  • lite socker
  1. Koka upp vatten, socker, och hallon.
  2. Mixa och sila, det skall bli ungefär 3dl vätska. 
  3. Lägg gelatinet i kallt vatten tills det mjuknat, krama ur och lös upp i vätskan.
  4. Häll försiktigt över hallonsåsen och låt stelna.

Skär sedan upp i bakelsestorlek, den är väldigt mäktig så de på bilden är lite väl stora.Dekorera med ett hallon, snurrflarn och citronmeliss.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Diana

    Hejsan!
    Låter som ett jätte gott recept! Har en fråga. Tänkte göra den i en rund springform 24cm. Tror du jag bör dubbla receptet då?
    Och en fråga till gällande ”snurrorna” går dom att göra i chokladsmak tror du? Om man tillsätter kakao tänker jag:) och vad har du för tyll när du spritsar ut, är det en viss storlek på öppningen?

    Hälsningar Diana

    1. kristin

      Aj,aj vad sent svar du får..kanske inte intressant längre.
      Jag gissar att det blir ganska mycket om du dubblerar receptet, den är verkligen supermäktig, fast det är trist om den blir för låg också eftersom den inte blir så pampig då. Så testa att dubblera och spara överflödig smet.

      Snurrorna kan absolut göras i chokladsmak, och vi använde faktiskt inte någon tyll utan en sådan där engångspåse där man bara klipper ett hål.Så storleken kan variera.

      Hoppas det gick bra hur du än gjorde och gott nytt år till dig!
      Kristin

  2. Linnea

    Hej, jag tänkte göra denna till nyår men har inte lyckats hitta någon hallonpure. Var fick ni tag på den eller gjorde ni den själva? 🙂

    1. elsiesparon

      Hej Linnea! Du kanske redan har löst det hela, men jag tror att vi mixade själva. Frysta hallon som fick lite socker och mixades. Det borde annars finnas fryst puré i butik. Lycka till och gott nytt år!

  3. Sandra B

    Tack för alla goda recept! En dum fråga kanske men, hur länge ska den vara i frysen? Bara tills man ska på med gelén eller några timmar? Antar att man inte sätter in den i frysen igen när gelén väl är på. Eller?

    1. Familjen Johansson

      Hej Sandra B! Lite sent svar…men vi frös in medan vi gjorde nästa moment, alltså mellan varje moment. Kanske inte behövs men kändes som att det blev bättre lager på lager då. Den går även bra att frysa med hallongelen, vi har fortfarande kvar en i frysen. Ha det fint!

  4. Mia

    Tack för att ni delar med er av recepten och att det är så utförligt beskrivet, ser verkligen superdupergott ut!!