Idamik

Sommarträningstips!

Hej på er!

Första sommarmånaden har redan susat förbi och juni bjöd ju verkligen på sommar. Varmt, soligt och skönt typ hela juni. Magiskt! Jag tänker passa på att bjuda på lite sommarträningstips här på bloggen. Kanske finns det något som du kan testa för att få till lite träning i sommar. Kanske har du semester och har lite extra tid till att ge dig själv en stunds träning några gånger per vecka? Är det någon gång man verkligen kan komma igång med träning om man vill så är det sommaren. Träning är väldigt tillgängligt såhär års. Du behöver inga dyra gymkort eller en massa prylar. Du kan träna utomhus precis vartsomhelst. Eller kanske lyxa till det och åka till ett gym och bara få vara själv med din träning en stund. Det finns oändliga möjligheter men det gäller att ta sig tid.

Några tips:

☀️Träna på morgonen. Stick ut en snabbis medan resten av familjen sover/plockar fram frukosten/ser morgontv. Ju tidigare du får träningen gjord, desto troligare är det att det blir av.

Fördelen med morgonträning är att gymmet är ganska folktomt.

☀️Sänk ribban. Träning behöver inte vara si eller så för att räknas. Spring 10 min allt du kan åt ett håll och sen 10 min tillbaka. Och kanske är det så gött att du inte kan låta bli att göra lite till eller så räcker det fint med 20 min löpning och vips är frukosten på bordet och du kan äta med resten av familjen och vara färdigtränad. Ett styrkepass kan vara 15 min på vardagsrumsgolvet och vara superbra för dig.

☀️Prata högt med eventuell inblandad familj om att du vill träna på semestern. Kanske de hakar på, kanske har dem något de också vill hinna med också kan man unna varandra egentid eller inspirera varandra till en gemensam aktivitet.

Kanske lite basket på utflykten?

☀️Bara gör. Vänta inte på motivation eller det perfekta vädret eller känslan av att nu vill jag verkligen träna. Tror den känslan är sällsynt. Även hos oss som verkligen gillar träning. Skit i motivationen och var en som tränar. Du kan träna en gång per vecka och vara en som tränar, du kan vara en som tränar fem gånger per vecka och vara en som tränar. Det finns inga regler. Tillåt dig själv att vara en som tränar och var stolt över det du gör, vad det än är. Det duger!

Arkivbild från ett gympass för några somrar sen.

☀️Bestäm träningsdejt med en kompis. Umgås, träna och passa på att peppa varandra.

☀️Transportträna. Spring/cykla till stranden. Hoppa av bilen tidigare och gå sista biten till utflyktsmålet.

☀️Gör utflykter som kräver fysisk aktivitet. Bestig ett berg med familjen. Kör en skogshinderbana. Åk till ett utegym.

Denna trappa brände bra i benen från en av våra utflykter i sommar.

☀️Lek träning med barnen. Kurragömma med dunk kan bli ett bra intervallpass. Gör barnyoga. Bygg en hinderbana eller kör en bana i lekparken. Följa John. Spela fotboll/basket. Att haka på i barnens lek och vara aktiv kan ofta vara en fysisk utmaning för oss vuxna. Släng in några knäböj eller göm dig på ett ställe där du kan stå i jägarvila medan barnen letar efter dig så får du in extra träning. I princip varje gång jag tränar hemma eller ute kommer min 4-åring och vill vara med. Det smittar lixom av sig och får han bestämma blir det ett riktigt tufft pass. ”Gör 100 knäböj mamma” ”Nej 1000, gör 1000”.

Utegym med min starka kille!

☀️Ställ en timer på 15 min. Bestäm 5 st övningar. Kör 10 reps per övning tills klockan ringer. Du kan blanda hejvilt med rörelseövningar, pulsövningar, styrkeövningar. Variationen är oändlig och vill du hellre köra varje övning en gång så kan du tex bestämma antal reps. Tex 50 utfall, 50 knäböj, 50 armhävningar. Kör så många du kan i rad och vila. När du är klar med alla reps så är passet klart. Behöver inte vara så krångligt.

☀️Hotta upp promenaden med några styrkeövningar. Gå en runda, kanske du har en specifik promenadrunda du gillar. Stanna upp vid en bänk. Kliv upp och ner 20 gånger. Gör 10 armhävningar mot bänken och sedan 10 dips. Promenera vidare. På så vis får du inte styrketräning på ett enkelt sätt och promenaden blir en Styrkepromenad. Vill du hellre ha mer puls så lägg in lite löpintervaller eller hopp i promenaden så har du snabbt höjt pulsen och kanske fått lite extra svettfaktor.

☀️Kör lyxträning. Träna ett extra långt gympass och gör bara såna övningar du verkligen gillar. Gå och köp ett inträde på det där flashiga gymmet du suktat efter länge. Gå på något ställe där du efter passet kan slinka in på SPA-delen. Träning kan vara lyx och är det någon gång du förtjänar det så är det väl på semestern.

☀️Belöna/muta dig själv. Kanske känns det supermotigt att träna när resten av familjen slappar. Även om sommaren kan locka till massa träning så kan det också vara svårt att tillåta sig själv att gå iväg från familjen. Allt går i ett. Det är måltider, utflykter, solkräm, sand och barn i ett enda virrvarr. Eller kanske är det bara helt enkelt skönare med sovmorgon, nyhetsmorgon, kaffe på balkongen och rosébubbel i glaset. Bestäm en belöning/muta du ska få om du tränar. Kanske får du hoppa i sjön direkt efter löpturen. Kanske blir det chips och bubbel när barnen somnat. Kanske får du göra en extra god iskaffe med tillhörande glass. Allt detta kan man äta/unna sig oavsett träning eller inte men kanske kan det bli en extra morot att ta sig iväg om man vet att man har något extra härligt att njuta av sen. Obs! Behöver inte vara ätbart. Kanske du kan ge dig själv en liten hemmaspabehandling som belöning efter det tuffa träningspasset.

Förra fredagen hade jag denna goda drink i tanken under mina jobbiga löpintervaller. Allt blir lixom extra gott efter träning.

☀️Njut av att kunna röra på dig, njut av att vara frisk, njut av sommaren och allt härligt den bjuder på. När jag ger mig själv en timme egentid så har jag inga problem att ge min familj övriga 23 h av dygnet och de dagar jag tränat är jag på något magiskt vis en extra glad och härlig person de där timmarna bland myggor, solkräm, sand och övertrötta barn.

Hoppas du hittar några tips som kan passa dig. Jag kanske fyller på med mer längre fram. Finns många trix och knep för att få till träningen även i semesterpusslet. Och kom ihåg: Du är bra och allt behöver inte vara så perfekt hela tiden!

Löpning och bad är min favoritgrej på sommaren.
Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.