Mammamuskler – En till Loppi Bloggplattform webbplats
mammamuskler

Mammamuskler

Träning 1 månad efter förlossningen.

//OBS! Innan du läser! Kom ihåg att vi alla är olika och jag skriver ur mitt egna perspektiv. Alla har olika graviditeter, förlossningar, tid efter förlossningen så det som funkar för mig kanske inte funkar för dig och vice versa. Inget är bättre eller sämre. Alla gör det som passar dem bäst.//

Idag gjorde jag comeback på gymmet. Märta blir idag en månad och det firade jag med att åka iväg en sväng och köra mitt första gympass efter graviditeten och förlossningen.

Bästa gymmet finns innanför denna dörr.

Jag har hittils under dessa 4 veckor kört mammamage och knipövningar och känner att jag kan aktivera båda delarna bra även när jag rör på mig. Jag har promenerat nästan varje dag sen förlossningen och det har gått helt smärtfritt. I torsdags testade jag första styrketräningen i utegymmet med TRX band, gick finfint.

Det finns alltså många anledningar till att jag åker till gymmet såhär tidigt efter förlossningen. Det är inget jag generellt skulle rekommendera men jag anser mig ha bra koll på min kropp och träning. Jag hade turen att kunna styrketräna hela graviditeten och körde mitt sista gympass i vecka 40. Då betydligt tyngre och tuffare än idag. Jag har inte haft något som helst ont i kroppen eller foglossning under graviditeten så det ser jag som en stor bidragande faktor till att jag kan smyga igång såhär tidigt. Jag gör det mycket för mitt psykiska mående också. Jag blir lite nere av att inte träna. Jag behöver den där stunden för mig själv, att använda kroppen och ladda energi. Det ger mig så mycket pepp. De som såg mig kliva in där idag måste trott jag vunnit på lotto för jag log och skrattade lite för mig själv, så kul kändes det att vara där.

Till och med crosstrainer var kul 😉

Hur tänker jag med träning nu då? Jag tänker lugnt, lugnt, lugnt tills jag varit på efterkontroll och fått godkänt av barnmorskan att öka på lite. Jag lägger fokus på att aktivera de inre magmusklerna och att aktivera musklerna och känna lite lätt på flåset. Jag gör enbart grejer som känns 100% bra och har knappt något viktmotstånd. Tränar aldrig så hårt att jag behöver hålla andan eller grimasera. Alltså återigen fokus på lugnt, lugnt, lugnt. Jag kör mestadels sittande övningar för att undvika onödigt tryck på bäckenbotten såhär i början. Fokuserar även på övningar som inte ger ett ökat buktryck.

Här kommer dagens pass i sin helhet:

  • 5 min crosstrainer, 5 min roddmaskin, 5 min cykel. (Bytte konditionsmaskiner för att undvika långvarig belastning även fast allt kändes bra, ville även testa alla tre och se ifall de funkade bra, det gjorde dem.) Dessa tre maskiner är snälla mot bäckenbotten så ett tips att lägga in i mammaträningen istället för tex löpning.
  • Rodd i maskin superset med bröstpress med gummiband.
  • Axellyft åt sidan i superset med tricepspress bakom huvudet.
  • Avslut med mammamageövningar och höftlyft.

En favorit för ryggen som jag körde mycket i slutet av graviditeten då maskiner kändes skonsammare än fria vikter, så är även fallet nu.

För att göra det helt korrekt bör mammamage och höftlyft vara först i passet för att sedan ha de musklerna aktiverade till resterande pass men jag var osäker på om jag skulle hinna träna 5, 15 eller 45 min eftersom det är första gången jag lämnar Märta för att åka iväg på träning. Jag ammar så har inte alltför mkt tid att spela på men hon tar även flaskan så krisar det går hon såklart inte utan mat men försöker tima med hennes långsov iaf. Så jag sparade alltså mammamage och det till sist för i värsta fall kunde jag gjort det hemma sen. Man får pussla och trixa och se vad som passar en bäst.

Märta sov iallafall så gott hela passet samt att jag hann springa in på Ica och handla lite. Otroligt bra timing. Skönt för pappan i huset att få rodda två barn också.

Även kallad ärtan ❤️

Nu siktar jag på att ta mig iväg 2-3 gånger per vecka. Jag har även gymkort så jag kan träna på ett ställe i stan där jag kan ha med mig Märta i vagnen eller babyskyddet så planen är att ett av träningspassen är där också får vi se om jag får till 1-2 st egna. Fördelen med att Pelle jobbar oregelbundna tider är att han är hemma vissa dagar eftersom han jobbar kväll och helg så då kan jag träna på morgonen eller förmiddagen då Märta kör sin längsta sovstund.

Så håll utkik här och på instagram för det lär bli mer mammaträningsfokus framöver.

Gummiband. Ännu ett tips för att komma igång med träningen igen. Lagom motstånd som lätt regleras.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentera (0)

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.