Idamik

8 weeks of Heaven!

Har ni hört talas om 16 weeks of hell? En tränings- och kostutmaning som några svenska kända personer kör just nu. Kommer på Dplay i maj. Jag tänker göra mig en egen utmaning på halva tiden. Något snällare men nog utmanande för att jag kommer måsta kämpa. Huvudsyftet är att jag vill gå ner i vikt. Efter graviditeten har jag kvar det mesta av övervikten. Märta är snart 6 månader och jag vet att det inte är någon stress men jag vet också att min kropp inte släpper några kilon av bara farten. Av erfarenhet behöver jag kämpa för varje gram. Min sköldkörtelsjukdom kan ha en hel del med det att göra men sen är det bara så min kropp funkar. Även innan jag fick barn fick jag kämpa hårt för att få resultat av träning och kost och jag gillar det. Jag får en kick av utmaningen och jag är ganska envis så det passar mig att kämpa lite extra även fast jag såklart är ganska avis på dem som det ”bara rinner av” efter några månader. Antar att de har andra problem så jag försöker tänka positivt, vässa pannbenet och köra mitt eget race.

Varför vill jag gå ner i vikt då? Ja dels för hälsans skull. Det är inte hälsosamt att vara överviktig och nu mer än någonsin känns det viktigt att ge kroppen bästa förutsättningarna att hålla sig frisk. Sen är jag väldigt sugen på att komma igång med löpningen. I nuläget får jag ont i knän och fötter bara av att jogga litegrann. Jag känner av fötterna ganska mycket även om jag enbart promenerat så att minska i vikt kommer verkligen göra susen för min löparkarriär. Skulle vara så kul att springa ett lopp nästa sommar om allt förhoppningsvis är lite mer som vanligt då, kanske ett fjällopp?

Längtar även att känna mig starkare i kroppen. Vill inte känna mig begränsad i vad jag kan göra utan vill kunna styrketräna på morgonen, leka en hel dag med barnen, cykla en tur, springa runt osv utan att känna mig trött och svag.

Så en satsning på min egen hälsa i 8 veckor känns jättekul och inspirerande. Kommer garanterat bli jobbigt och utmanande men jag ska kämpa på.

Det känns bra för mig att ha något att fokusera på nu i dessa Coronatider. Ett eget projekt nu när jag är föräldraledig och inte har något jobb att fokusera på och i princip inget umgänge med varken familj eller vänner 🙁 Det blir extra utmanande eftersom jag ofta är hemma själv med båda barnen men med finess och planering så går allt att lösa. Att inte ha tid att träna pga barn är ingen ursäkt jag kommer använda mig av. Den minsta personen i familjen sover i nuläget tre gånger per dag så då är det ju ”bara” ett barn vaket som går att lirka en hel del med för att underhålla sig själv en stund eller vara med på sitt eget lilla vis. Misstolka mig rätt, jag umgås ju såklart med min stora kille när lillan sover men det skadar inte att han får roa sig själv eller se tv en stund eller något annat när jag vill träna ett snabbt pass i vardagsrummet.

Sååå, mina förhållningsregler, som kanske kommer revideras, vi får se. Gillar att ha tydliga ramar och riktlinjer. I nuläget kör jag på detta: *Inga sötsaker, *Promenera/jogga/cykla minst 10.000 steg per dag,*Träna 5 st pass/vecka (hemma,gym,ute.), *Äta mer grönsaker, protein och frukt. 

Mest utmanande är vardagsmotionen. När jag mest är hemma blir det inte många steg. Så på den fronten krävs det att jag lägger till en extra växel. Kosten har jag bra koll på. Jag har under våren ätit efter en bra modell med mycket protein, grönsaker osv. Jag kommer även äta ”god mat” på helgen. Ni vet, lite lyxigare ibland. Jag kommer äta allt (förutom sötsakerna då) men inte alltid. En ganska bra regel att ha med sig i livet. Delar med mig mer av kosttips längre fram om intresset finns? Alltså tänk vanlig mat fast kanske lite extra vitkålssallad och broccoli till korvstroganoffen istället för en extra portion pasta.

Jag har inga specifika viktmål eller vart jag vill ha kommit under dessa 8 veckor utan är mest nyfiken på vart jag kan komma om jag kämpar lite extra. Jag lever inte osunt i nuläget men jag gör inte heller det där lilla extra så ska bli kul att se om det kan ge en liten extra knuff till att bli vanliga, starka Ida igen som orkar med typ vadsomhelst.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.