Idamik

Det här med Försäkringskassan och föräldraledighet…

I väntan på bebis så ska jag nu på allmän begäran försöka dela med mig av lite tips jag fått kring föräldraledighet och Försäkringskassan när jag efterlyste detta på min instagram. Jag har långtifrån facit och är fortfarande ganska förvirrad. Det kräver en hel del pusslande med siffror hit och dit för att få rätsida på allt men det kan vara värt det har jag märkt sen jag totalt struntade i att räkna på något förra gången och sparade/snålade lite för mycket första året.

Vi har ju turen och den fantastiska möjligheten att här i Sverige vara lediga med våra bebisar och barn med betalning. Ett underbart system som jag verkligen tycker vi ska hylla och värna om. Dock så är det för mig som har väldigt svårt för siffror en stor, lummig djungel att gå in på Försäkringskassans sida och göra någon slags planering för min föräldraledighet. Jag blir så trött i huvudet av alla siffror och förstår inte hur jag ska tänka för att få ihop detta på smartaste sättet. På Försäkringskassans sida finns en flik som heter Kassakollen. Där kan du räkna ut och se din ersättning osv. Du kan även planera dagar på sidan och tydligt se hur mycket pengar du kommer få ut. Det kan vara ett bra verktyg för dig som har lite mer sifferkoll än mig 😉

Jag ska försöka dela med mig lite utav hur jag har tänkt och några tips jag tagit tillvara på.

Här kommer några punkter:

  • Fundera på hur länge du/din partner ska vara föräldralediga? Alltså hur länge ska dagarna räcka?  (Vi har tillexempel räknat på att lillasyster kommer börja förskolan när hon är 1,5 år. Då är jag ledig 1 år och min sambo 6 månader, inget som är skrivet i sten men en plan till att börja med.)
  • Se över ekonomin, kan ni ta ut färre dagar per vecka under första året för att spara in lite extra dagar? Kanske finns andra utgifter att dra ner på för att kunna snåla på några föräldradagar? Hejdå Netflix och andra onödiga småutgifter! Tills det dyker upp någon ”måsteserie” 😉
  • Efter 1 år måste man ta ut 5 dagar per vecka för att skydda sin SGI, kan vara bra att ha med i beräkningen för första året.
  • Har ni möjlighet att snåla på dagar första året kan ni ha kvar dagarna längre och tillexempel förlänga sommar- och jullov längre fram.
  • OBS! Tänk på att när barnet fyller 4 år får ni enbart ha kvar totalt 96 dagar. Alltså värt att försöka göra någon slags uträkning hela vägen till 4 år även fast det känns typ omöjligt. Är alltså kanske inte värt att snåla alltför mycket första året för att sen ”kasta dagar i sjön” när barnet fyller 4 om ni inte lyckats ta ut dem….been there, done that.
  • Skulle ni ha hamnat i det där att ni har svårt att göra av med dagar inför 4-års dagen så kan ni ta ut dagar på helgen när ni är lediga och det går även att göra 3 månader i efterhand om barnet redan fyllt 4 år. Värt att kolla upp för att inte ”slänga” alltför många dagar.
  • Jobbar du deltid och är föräldraledig behöver du fylla upp med dagar till 100% för att behålla din SGI. (Sjukpenninggrundande inkomst.)

Avslutar med det viktigaste tipset: Jämför dig/er inte med andra utan utgå från er egen situation. Vissa har möjlighet att spara massa dagar eftersom ekonomin tillåter det, andra kanske behöver ta ut full ersättning för att få livet att gå runt. Vissa vill vara hemma 1 år totalt, andra 2 år osv….

Det finns inget som är bättre eller sämre utan alla måste få göra som de vill och gå för guds skull inte in på familjeliv.se för då kommer ni anses som helt odugliga föräldrar om ni inte planerar föräldraledigheten till 6 års ålder med varje barn 😉

Det finns säkert en massa mer bra tips så kommentera gärna så kan jag fylla på och ställ frågor så kan vi tillsammans försöka reda ut det vi undrar över.

Kram och hej!

Bild från föräldraledigt på Mallorca 2016.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.