Idamik

Träna med barn

Nu inför helgen vill jag skicka med er en liten pepp att ta vara på barnens rörelseglädje och vara ute och röra på er ifall ni är lediga och har möjlighet. Barn är ju av naturen duktiga på rörelse och tycker det är extra kul när vi vuxna är med på alla lekar och upptåg de hittar på. Dock gör ofta barn som vi gör så sitter vi stilla mycket så finns risken att de hakar på. Att träna och röra på sig tillsammans kan vara en nyckel till att få till vardagsmotionen för hela familjen. Det behöver inte kallas träning utan det kan vara lek och rörelse. Utomhus kommer det oftast naturligt och här tänkte jag slänga in lite tips på vad ni kan hitta på ute för att röra på er tillsammans.

  • Spela fotboll tillsammans eller välj någon annan sport ni gillar. Det krävs inte en speciell fotbollsplan etc. Ibland spelar vi på asfalten för det rullar så bra då tycker W.
  • Kör Bamsegympa. Finns på Spotify. Det finns även ett sällskapsspel som heter Bamsegympa. Riktigt kul och jobbigare än man tror 😉
  • Gå till en lekpark och haka på barnens upptåg. Som vuxen blir det extra svettigt med att klättra och springa runt överallt. Uppskattas garanterat av barnen att du är delaktig i lekparksleken. Inte min favorit att hänga i en lekpark men ser jag det som nyttig träning blir det lite roligare.

  • Vandra i naturen. Kanske finns någon äventyrs/barnstig i ditt närområde? Eller ett berg att bestiga. Skogen är ofta spännande för barn och bra motorikträning både för stora och små att vandra runt på stigar, bland stenar och rötter. En favorit för oss är att göra uppdrag i skogen. ”Hämta 10 löv, 5 kottar, 3 pinnar, 10 blåbär” osv…

  • Träna i utegym. Barn gör ju som sagt inte som vi säger, barn gör som vi gör och de kommer garanterat haka på och vilja testa massa grejer när ni är i utegymmet tillsammans.

  • Cykla tillsammans eller varför inte springa ett lopp. Nummerlapp och medalj är riktigt spännande.

  • Lek klassiska lekar som kurragömma, (grym rörelseträning att sitta på huk och gömma sig bakom ett träd) ”Kom alla mina barn”, ”Under hökens vingar” eller varför inte göra en hinderbana. Ibland ritar vi en bana med gatukritor, ibland gör vi en bana i skogen över stockar och stenar eller bara en liten hinderbana i lekparken.

Hoppas ni fått lite tips och inspiration. Känns som jag kan fortsätta i all oändlighet. Det viktiga är att det inte behöver vara så märkvärdigt och det behöver inte kosta pengar att röra på sig eller träna med barn. Se till vad er familj behöver och ha en riktigt härlig, rörelserik helg!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
    1. mammamuskler

      Ja visst är det! Och roligare för en själv att vara aktiv och se leklyckan i barnens ögon när man som förälder deltar än att sitta på en bänk och titta på eller i värsta fall titta i sin mobil.