Idamik

Vi måste prata om vardagsmotion! 

Stillasittande. En fara för våra liv. 

Det låter kanske överdrivet men tyvärr är det precis så. Det är år 2017 och vi sitter ner mer än någonsin. I bilen, framför datorn, i tv- soffan, på jobbet, i solstolen och så vidare. Riskerna med stillasittande är många och forskning har visat på att vi kan dra på oss sjukdomar som följd av att vi är för stilla. I något av de senaste avsnitten av podcasten Träningspodden berättade de att för att gå 10.000 steg på en dag (det som blivit någon slags norm för vad man ”bör” gå) så krävs att man promenerar i 1,5 h. Alltså röra på sig 1,5 h av 24 h. Sjukt lite om du frågar mig. Förstår ni då hur mycket vi sitter eller är stilla på ett dygn.  


Så vackert ute på hösten, ut och njut.

Många har svårt att få ihop 10.000 steg. Det är skrämmande. Jag kan också ha det ibland. Då får jag gå ut på kvällen och gå runt en sväng här i området om jag inte har tid för en långpromenad. Det är bara min skyldighet till mig själv och min hälsa att jag åtminstone ska röra på mig minst motsvarande 1,5 h per dag. MINST! 

Jag förstår dock att det är trixigt. Speciellt för er som har stillasittande jobb. Sen jag skaffade klocka som mäter mina steg märkte jag att jag sitter mycket på jobbet. Vi sitter och äter frukost, vi sitter och har språk, vi sitter i samling, vi sitter och äter lunch, vi sitter och har läsvila, vi sitter i möte, har planering sittandes, vi sitter och äter mellanmål, vi sitter i sandlådan, vi sitter och pysslar. Ja ni märker ju. Givetvis rör vi på oss med barnen. Har rörelse och gympa, är ute och leker osv men i det stora hela blir det mycket stillasittande. Jag måste aktivt tänka på att röra mig. Och då har jag ett jobb där det funkar att vara aktiv. Många av er kanske inte kan påverka er jobbsituation men förhoppningsvis kan ni göra lite kloka val för att röra er mer. 


En cykeltur är bra vardagsmotion.

En bra grej är att resa sig upp med jämna mellanrum. Även om du jobbar stillasittande konstant kan du ställa dig upp och gå en liten sväng åtminstone varje timme, gärna oftare. 

Här kommer några tips för att röra på dig mer: 

  • Om möjligt: gå, cykla eller spring till jobbet för att få vardagsmotion naturligt i din dag. 
  • Samma sak gäller affären. Handla med cykelkorg och ryggsäck tillexempel. Får plats mer än du tror. 
  • Ta trappan istället för hiss eller rulltrappa. 
  • Har du barn eller träffar barn? Lek med barnen som de leker. Spring, hoppa, skutta i lekparken.
  • Ta promenadmöten. Både med kollegor och telefonmöten funkar bra utomhus. 
  • Kolla upp hur din arbetsplats satsar på friskvård. Kan du ta en promenad under arbetstid på din friskvård? 
  • Var den som går ut med soporna. 
  • Hämta dina saker själv. Tillexempel om du sitter i soffan på kvällen. Istället för att be din eventuella sambo om ett glas vatten kan du gå och hämta det själv. 
  • Ni som har trädgård kan klippa gräset, skotta snö, påta i trädgården. 
  • Städa. Är det svårt att komma ut på kvällen för att barnen sover etc. Gå runt i lägenheten och plocka ihop grejer. Städning ger mer steg än man tror. Ta en sak i taget och vips har du promenerat runt 20 minuter inomhus. Alla steg räknas! 

Har du några fler tips när det kommer till vardagsmotion? Kommentera gärna! 


Naturen bjuder in till både vardagsmotion och härlig energi. Älskar’t! 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.