Idamik

Här och nu!

Jag vet inte riktigt vart jag ska börja detta blogginlägg, det var ett tag sen jag skrev något alls och det har hunnit hända så otroligt mycket sen sist, både bra och dåligt. Jag har blivit ett år äldre, vuxen till och med och blivit ordentligt firad av nära och kära. Jag har varit på en träningsweekend på Frösön och det har inträffat ett fruktansvärt dåd i centrala Stockholm. Det känns som att mars och april har bjudit på så mycket berg- och dalbanor i känslolivet så jag blir helt slut.

När något så hemskt inträffar som det i fredags stannar tiden och allt känns ofattbart. Innan vi fick tag på alla vi känner som dagligen rör sig på de gatorna. Innan vi visste vad som egentligen hänt och hur alla mådde. Sorgen över de som inte klarade sig, lättnaden över att det gick bra för många, ett enda virrvarr av känslor som sagt. Glädjen över hur alla hjälptes åt i denna katastrof och Stockholmarna som öppnade sina hjärtan och dörrar. Det blev något fint av det onda och det är det vi får kämpa för nu. Kärleken ska övervinna allt till slut.

 

Så över till något annat som på sitt sätt känns viktigare än någonsin, att vara här och nu, att må bra och njuta av det som livet ger.

Helgen på Frösön var anordnad av Sabina Dufberg (känd från Biggest Loser blandannat) och Jonas Brandt som till vardags jobbar på Hotell Frösö park. Vi tränade 4 st pass fördelat på två dagar, hade föreläsningar, brunch, SPA, 3-rätters middag bland annat. En riktig tipptopp helg på alla sätt.

Det var roliga träningspass och mycket bra träningsinspiration men det jag tar med mig mest därifrån är från en föreläsning Sabina hade som handlade mycket om den mentala styrkan. Att man kan träna hjärnan precis som man tränar kroppen. Att kunna hantera stress, varva ner och välja lycka. Det handlar enligt henne mycket om att vara här och nu. Hon hade ett gäng punkter uppradade och kunde man pricka in någon eller flera av de punkterna var det läge att fundera på hur man kunde jobba för att minska stressen i livet. Jag kunde skriva under på flera av de punkterna och hon berörde flera ämnen där jag kände mig träffad. Känslosamt och otroligt lärorikt.

Jag har känt mig stressad sen jag började jobba i januari. Jag tror boven ligger mycket i att tankarna hela tiden är någon annanstans. När jag är på jobbet tänker jag vad jag måste hinna med när jag kommer hem, när jag tränar skyndar jag mig så mycket för att hinna så mycket som möjligt hemma sen. När jag är hemma och slappar tänker jag på jobbet och allt jag ska komma ihåg osv osv. Jag är sällan här och nu utan redan påväg vidare till nästa aktivitet, nästa dag, nästa vecka. Jag skulle helst vilja klona mig så jag kan hinna med allt jag vill hela tiden. Det har blivit något slags konstant dåligt samvete för allting hela tiden. När jag har fokus någon annanstans gör jag sällan något helhjärtat utan det blir lite här och där och jag tror det är där skon klämmer. Det är svårt att få träningsresultat när jag hela tiden tänker på vad jag ska hinna när jag kommer hem. Det är svårt att vara en bra pedagog om jag tänker på att komma hem hela tiden. Det är svårt att vara en bra mamma och sambo om jag tänker på jobbet största delen av tiden hemma. Allt blir lite galet och fel när huvudet inte riktigt är på plats och har fokus här och nu. Jag har egentligen ingen anledning till stress och det är det som blir extra frustrerande. Att allt sitter i mitt huvud och hur jag hanterar det hela. Eftersom vi har ett harmoniskt och enkelt liv med en lillkille här hemma och allt vi behöver runt husknuten så finns alla möjligheter att leva därefter också.

IMG_0932

Så hur ska jag gå tillväga för att stressa mindre och njuta mer av livet?

Jag har börjat använda mig av verktyg jag fick av Sabina. Hon har en app som heter Stronger, better you som man kan prova gratis i två veckor. Där finns avslappningsövningar under rubriken Mindfulness. Det är ett sätt att bli mer närvarande och använda andning för att stressa mindre. Hon berättade även om att det kan hjälpa att ta tre djupa andetag några gånger per dag. Jag försöker med det. Det blir även en träning i vardagen. Att inte hålla på med mobilen samtidigt som jag gör något annat etc.

Tankens kraft är också viktig. Att försöka bryta mönstret från negativa tankar till positiva. Jag vet att Wilmer har det bra på förskolan, då behöver jag inte fundera mer på det utan kan lägga fokus på mitt jobb och vad jag ska göra där. Jag tycker det funkar bra i träningen att vända tankarna. I lördags hade jag 40 minuter löpning på schemat. När jag sprungit 30 minuter och hade 10 minuter kvar kände jag mig sååå trött och tankarna svävade iväg på hur jag skulle göra om jag skulle gå resten, vad jag skulle göra när jag kom hem, om jag kommer klara 10 minuter till. Virrvarr återigen. Då lyckades jag stoppa alla tankar. Tänka att det enda jag behöver fokusera på nu är att lyfta en fot i taget här och nu. Jag slutar inte förrän jag är framme och i mål. En fot fram, en fot fram. Jag lyssnade klart på min podd, sprang hela vägen som planerat och kom hem nöjd och glad. En vinst! 1-0 till mig.

Det här med att träna det mentala har jag tidigare inte lagt någon kraft vid utan bara kört på. Nu känns det viktigare än någonsin. Jag vill känna mig mentalt stark och redo för allt vad livet erbjuder. Jag kommer träna på detta precis som jag tränar min kropp. Jag tror aldrig man blir helt klar utan kan hela tiden utvecklas till sitt bästa jag.

Har någon av er testat Mindfulness eller något annat knep för att varva ner och minska stress?

IMG_0964

Jag är jätteglad att jag fick chansen att uppleva denna inspirerande helg och få med mig viktiga lärdomar i livet. Sabina och Jonas ser ni på bilden. De plågade oss rejält med jobbiga träningspass och bjöd även på en hel del skratt och glädje.

IMG_0959

Måste tipsa om detta hotell. Quality hotell Frösö park. Det ligger precis vid flygplatsen i Östersund. Jättefräscht och fint. Underbart SPA, supergod mat och möjligheter till både inomhus- och utomhusträning. Ett bra tips om du vill åka på en weekend och bara ta hand om dig själv.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Susanna

    Känner igen mig här… Har inte provat Mindfullness men har varit inne på det flera gånger..men får inte tid :/ Eller rättare sagt så prioterar jag det inte.. Kram på dig

    1. mammamuskler

      Åh förstår precis! Jag har inte riktigt hittat det i prioriteringarna på sistone men ändå hittat något slags lugn.
      Hoppas du hittar ditt! Kram

  2. Rebecca

    Känner igen mig så mycket! Jag började också jobba i januari och har varit stressad sedan dess. Lilltjejen har varit sjuk mycket med sjukhusvistelse (vilket lett till oro plus stress över all vab), jag har stressat för att hinna träna och till och med stressat över att jag egentligen inte har något att stressa över och måste hinna slappna av nånstans också. Fick magkatarr för några veckor sedan och då insåg jag att våren kanske varit tuffare än jag velat erkänna för mig själv, eller förstått.
    Kloka tankar om att vara här och nu, det ska jag ta till mig och jobba med. Och se till att andas!
    Tack för inspiration här och på instagram ? Kram!

    1. mammamuskler

      Tack för att du delar med dig. Det är jobbigt med stress och som du säger stressar man ibland över att inte ha något att stressa över. SÅ galet! Hoppas lilltjejen får må bättre nu och du med! Sköt om er! Kraam