Idamik

Målsättningar inom träning

Hej på er!

Fredag igen, så snabbt en vecka går nuförtiden. Är det för att det lackar mot jul och man snart förväntas ha köpt alla julklappar? Då går tiden oftast superdupersnabbt!

Idag tänkte jag skriva lite om målsättningar inom träning. Hur jag själv tänker kring mål samt ge lite tips på vad ett mål kan vara. Det är ett brett ämne, ett mål kan vara i princip vadsomhelst.

Mina egna målsättningar har varierat en hel del genom åren. Jag har genomfört olika lopp som är väldigt konkret. Jag har sällan haft specifika tidsmål på loppen utan helst tagit mig runt eftersom jag kanske inte tränat specifikt för mina mål. Jag har oftast tränat mest styrketräning men ändå haft löparlopp som mål. Hur tokigt kan det bli lixom?

Att sätta upp långsiktiga träningsmål kan vara en bra morot för att orka hålla i träningen över en längre tid. Oftast kan det dock behövas även kortsiktigare mål för att lyckas. Att springa ett lopp om ett år kan kännas som en evighet och risken blir att man skjuter på träningen lite. Jaja, jag behöver inte springa idag, jag kan ju börja om 3 månader så hinner jag förbereda mig i tid. Då kan det kortsiktiga målet vara klokt att sätta upp.

Jag tycker man kan periodisera träningen. Bara för att du ska springa ett lopp nästa höst behöver du inte lägga allt ditt träningsfokus på löpning under hela kommande år. Du kan och bör även styrketräna. Då har du större chans att lyckas bra på loppet och slippa skador och dylikt. Är du en utomhuslöpare kan du tillexempel fokusera mer på styrketräningen under vinterhalvåret och vice versa. Kroppen mår bra av variationen och varierar du din träning kan du slippa tillexempel förslitningsskador.

Några exempel på målsättningar:

  • Träna ett visst antal pass per vecka. 
  • Hålla i och köra samma träningsplanering under tillexempel 3 månader. 
  • Ett lopp eller tävling.
  • Testa ett nytt pass/en ny träningsform varje månad.
  • Träna med kompisgänget en gång per vecka.
  • Lyfta ett visst antal kg i specifikt utvalda övningar. (Tillexempel marklyft, knäböj etc.)
  • Samla ett visst antal steg per dag/vecka.
  • Komma i favoritjeansen. (Var realist, hade du jeansen när du var 18 år och det är x-antal år sedan kanske det är läge att köpa nya favoriter i nuvarande storlek istället.)
  • Träna varje vecka för att få positiv energi.
  • Träna för att orka vardagen.
  • Träna ett pass per vecka med hela familjen som deltagare. 

Det finns många olika typer av mål och jag har blandat dem alla hejvilt här ovanför. Några är konkreta, tillexempel ett lopp eller att lyfta ett visst antal kg i marklyft inom en viss tidsram. Andra är mer svävande och svåra att greppa. Träna för att orka vardagen, träna för att få positiv energi.

Jag tycker inte det finns någon bättre eller sämre väg att gå när det kommer till målsättningar. Det viktigaste är att det ger dig något. Alla fungerar olika och sporras av olika saker. Ett konkret mål kan stressa en person och kan peppa en annan. Hitta det som passar dig. Skriv ner så konkret som möjligt vad ditt mål med träningen är. Antingen har du en hemlig lapp i badrumsskåpet som du kan titta på när du behöver extra motivation till att träna eller så sätter du upp lappen på kylskåpet så du kan se det dagligen.

Just nu är jag lite svävande i min målbild. Jag har som mål att få till 4 st pass på en vecka, absolut minimum är 3 st. Jag vill komma upp i samma kg som jag tidigare lyft i marklyft och jag vill springa ett lopp nästa sommar som är 16 km. Det är rörigt och inte så strukturerat i min träning just nu men det gör ingenting. Jag tränar på, jag utvecklas och blir starkare. För mig behöver det inte vara 100% struktur hela tiden men jag föredrar det.

Jag kommer inom snar framtid sätta mig ner och planera mitt träningsår 2017. Älskar träningsplanering och måste bli bättre på att ta mig tid och göra min egen och inte bara andras 😉

Vore kul att höra hur ni ser på målsättningar? Har ni några årsmål som ni uppfyllt under detta år? Några kommande planer för 2017?

Ett kommande inlägg om mina mål och hur detta år varit kommer under december. Den bästa månaden att se tillbaka på året som gått och blicka framåt mot ett rykande färskt år med massa roliga utmaningar!

img_5311

Ett av mina årsmål 2016 var att genomföra Tjejmilen, mer om det i ett annat inlägg, stay tuned!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.