Idamik

Träning och sömnbrist!


Ni som är flitiga lyssnare av Träningspodden kanske redan hunnit lyssna på fredagens avsnitt där Jessica och Lovisa pratar en hel del om sömn och träning. Då jag funderat en hel del kring ämnet på sistone var det extra intressant lyssning. Ni hittar podden i podcastappen eller annat ställe där ni lyssnar på poddar. 
Hur ställer jag mig till min egen träning vid sömnbrist? Det är lite olika. Med en liten 1-åring hemma har det ju inte varit någon supersömn det senaste året. Vi har varit ganska förskonade från helt sömnlösa nätter men nog är det avbruten sömn x-antal gånger per natt. Jag har inte sovit en hel natt på över ett år. Inte ens de få gånger jag sovit själv tyvärr men så är det ju med en liten underbaring i hemmet. 

För mig funkar det ganska bra med lite sömn. Jag påverkas inte jättemycket. Kan få en dipp på eftermiddagen eller efter middagen men sen kan jag ändå hålla mig vaken och kolla på serier till det är alldeles för sent att sova tyvärr. Jag har svårt att lägga mig i tid och somnar sällan innan 00. Vet att det handlar mycket om att komma ner i varv. Slå av tv, mobil etc men det är ju som enda stunden på dagen då man har egentid. På kvällen. Då vill jag typ maxa och se en massa serieavsnitt. Kolla igenom instagram, bloggar osv. Det är så skönt på nåt vis att bara slösurfa i soffan.

Så till träning och sömn. Där går det oftast ganska bra för mig. Om jag är trött innan passet kommer jag oftast igång ganska bra efter en stund. Jag har lärt mig känna när jag ska hoppa ett pass pga sömnbrist eller om jag kan köra på. Det känns ganska tydligt i kroppen och jag tillåter mig verkligen känna det nu. Innan jag fick barn körde jag nog mest på. Klev upp orimligt tidigt för att hinna träna både före och efter jobbet. Tränade hårt varje dag, sov för lite och var förkyld väldigt ofta. 

Under graviditeten var jag nästan aldrig förkyld. Men vet ni vad jag gjorde. Jag sov! Jag har aldrig sovit så mycket i mitt liv tror jag och jag är nästan säker på att det var tack vare det jag höll mig så frisk. Att jobba på förskola och inte vara förkyld konstant är ett mirakel. Som stavas SÖMN. Detta är mina egna teorier men jag tror stenhårt på dem. 

Har jag ett inbokat träningspass men känner att det inte funkar med till exempel tuffa löpintervaller pga för lite sömn så brukar jag känna efter om en promenad funkar. Jag mår bra av att röra på mig. Eller om jag ska ta min egentid till att lägga mig och vila eller sova. Ibland fungerar det att träna eller röra på sig i lugnare tempo och vissa gånger är det sova som gäller. Våga lyssna på dig själv och din kropp. 

Sömn är nyckeln till mycket och många gånger är det värt att hoppa morgonjoggen till förmån för sömn. För mer resonemang kring detta tycker jag ni ska lyssna på senaste avsnittet av Träningspodden. Lärorikt och bra.

Hur har ni det med sömn? Tränar ni oavsett sömntimmar? Kan ni känna när vila behövs? 

Ha en fin lördag! 

Vi njuter av sol och snö idag.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Emilia

    Haha jag var precis tvärtom, aldrig varit så mycket sjuk som jag var när jag var gravid. Trots att jag sov som hejsan 😉 Men åkte på varenda liten förkylning kändes det som!

  2. Anneli Morssy

    Ett bra och viktigt ämne som ofta glöms bort eller inte finns med i denna hälsomedvetna värld vi lever i. Sömn är grunden och stommen i välbefinnandet. Vad bra att det ämnet togs upp även i träningspodden. Fint skrivet här i din blogg också.