Idamik

Matprat

Hej!

Hoppas ni har en härlig helg. Det har vi här hemma i vinterlandet. Det snöar och snöar och snöar. Tar aldrig slut. Imorse fick vi se solen så då var det så vackert och härligt ute. En tur med nya pulkan fick det bli.

IMG_7606

Succé!

 

Nu tänkte jag att vi ska ha lite matprat här i bloggen. Många tänker mycket på mat och speciellt i förhållande till träning. Tyvärr kan det ofta bli så att maten får en negativ klang. Att man strävar efter att kontrollera matintaget för att kunna gå ner i vikt eller äta så lite som möjligt. Det blir lite tokigt tycker jag. Självklart behöver man ha koll på maten om målet är just viktnedgång, då gäller det att äta mindre än man gör av med men det finns ändå andra sätt att tänka på.

Försök se maten som en energikälla. Vad behöver du äta för att orka med en hel dag med barn, träning, jobb eller vad det nu kan vara som fyller ditt liv. För att orka hålla igång och inte få slut energi och känna sig trött och orkeslös gäller det att äta ordentligt. Jag rekommenderar att äta både flera huvudmål och mellanmål.

När jag pratar med klienter eller när jag får frågor kring kost handlar det ofta om mellanmål. Måste man äta mellis? Jag säger inte att man måste äta mellanmål men det brukar vara fördelaktigt för de allra flesta. Äter du mellanmål håller du dig på en jämn blodsockernivå under dagen och slipper dippa i ork och humör framåt eftermiddagen. Att äta mellanmål brukar också vara en bra grej ifall man vill slippa sötsuget. Det kommer ganska automatiskt när man blir hungrig och egentligen bör äta något lite rejälare än en chokladbit. Ifall du tycker att en chokladbit är obligatorisk till 15-fikat så är det inte hela världen men lägg till en smörgås, smoothie eller något mer matigt också för det behöver du. Särskilt om du lever ett aktivt liv med träning osv.

Här hemma äter vi det mesta. Vår lille kille ääälskar falukorv och ja då blir det en hel del falukorv i detta hem. Det behöver inte vara så mycket mer krångligt än så vissa dagar.

Det allra viktigaste kring mat tycker jag är att avdramatisera det hela. Låt kroppen styra. Ät när du är hungrig, ät allt men inte alltid. Det är helt okej att äta onyttiga saker men kanske inte det bästa att göra det hela tiden. Försök hitta den berömda balansen.

Och gör inte så stor grej av det här med mat. Njut av den, ät den och få energi från den. Mat är bra grejer och håller oss levande! Kanske blir det något extra gott nu i helgen?

IMG_7643

Såhär söt blir man av falukorv till lördagslunch.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.