Idamik

Hur ska jag hålla uppe träningsmotivationen?

Oftast när det kommer till träning och att få in det som rutin i vardagen är inte det svåraste att komma igång utan att fortsätta träna under en längre tid. Det kan vara livspusslet som gör det svårt eller helt enkelt trytande motivation. Det är enkelt att komma på många anledningar till att inte träna om man inte tycker att det är roligt eller hittar motivationen i något annat. Här kommer några tips till hur du kan tänka för att få in träning och rörelse i din livsstil:

  • Krångla inte till det. Lägg träningen på en lagom nivå som passar dig. Är du mammaledig och har hand om ditt, dina barn mycket själv kanske det passar dig att träna några övningar i vardagsrummet med bebisen eller göra ett kort styrkestopp i promenaden. Träning behöver inte vara gymkort och flashiga träningskläder för att räknas.
  • Hitta något du gillar. Det är sååå mycket enklare att få till träningen om det är roligt. Det behöver inte alltid vara roligt och en dans på rosor men jag lovar att du enklare kommer få till det om du gillar det. Se inte på vad andra tränar eller vad du bör träna utan kör din grej och gå efter ditt tycke.
  • Planera. Oavsett om det är en promenad eller ett annat träningspass du vill få till är det fördelaktigt att planera in det i vardagen som vilket möte som helst. Har du bestämt dig för att köra måndag, onsdag och söndag så är det mycket lättare att få till det om det står i almanackan eller på en lapp på kylskåpet. Förankra detta med eventuell partner så kan även denne pusha dig i rätt riktning.
  • Var realist. Se till hur ditt liv och din vardag ser ut i dagsläget och jobba utifrån det. Har du möjlighet att träna två pass per vecka i ett hektiskt schema, sätt upp det som mål istället för att planera in fyra stycken pass och sen hela tiden behöva ”misslyckas”. Det är roligare att lyckas med sin träningsplanering och det ger mer positiva vibbar än motsatt.
  • Sätt upp mål. Att ha ett mål att jobba mot ger bra med motivation. Målet ska gärna vara så konkret och greppbart som möjligt. Gillar du att springa kan ett lopp kanske sporra dig att ge dig ut på löprundan? Kanske är ditt mål just att genomföra tre stycken träningspass per vecka och känna dig pigg och stark av det? Ett mål kan även vara att lyfta en viss vikt i gymmet och hela tiden bli starkare. Vad ditt mål än är så är det bra att skriva ner. Det blir konkret för dig själv och du kan kika på den lappen/noteringen när träningsmotivationen tryter och du har glömt bort varför du tränar.
  • FORTSÄTT! Även om det inte alltid blir som planerat så är det viktigt att fortsätta. Lägg inte ned allt som har med träning och rörelse att göra bara för att en vecka blir tokig. Ta nya tag nästa dag eller nästa vecka. Det är ingen fara om inte allting hela tiden går som planerat, du har inte tappat all styrka och kondition bara för att några dagars träning uteblev.

Fortsätt träna, fortsätt med det du gör och det som får dig att må bra.

Du är viktigt och din kropp behöver träning och rörelse för att orka bära dig genom livet!

IMG_6189

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.