Idamik

Träna rumpan, slipp ryggont!

Många kvinnor går runt med ryggont var och varannan dag. Något som många till och med vänjer sig vid. Att vara en person som har ont i ryggen är inget man ska vänja sig vid eller tycka hör till vardagen innan man vet anledningen eller testat göra något åt det. 

Jag drabbades själv av ont i ländryggen något år innan min graviditet. Jag fick då hjälp av en kiropraktor som hittade orsaken till mina besvär i mina inaktiverade rumpmuskler. Rumpan gjorde inte sitt jobb utan var i princip i sovande tillstånd konstant. Det gjorde att ländryggen fick ta allt stötjobb i tillexempel löpning, promenader och hopp. Allt jobb som rumpan vanligtvis ska göra för att underlätta för övriga kroppen. 

Visste ni att gluteus maximus (stora rumpmuskeln) är kroppens största muskel? Då bör den ju få en chans att göra sitt jobb, eller hur? 

Detta med sovande muskler i bakdelen är ett vanligt problem hos de kvinnor som fött barn. När vi är gravida ändras tyngdpunkten i kroppen och rumpans muskler kopplas ur. 

Det är därför viktigt att jobba mycket på att få igång dessa muskler igen. För att slippa ryggont, för att kunna bygga upp starka muskler igen. Du kan göra hur många knäböj du vill men är inte rumpan aktiverad så kommer övningen inte ha någon effekt på den muskelgruppen. 

Så hur ska ni nu gå tillväga när ni vill bli nya Beyonce och slippa ländryggsont? 

Jo ni ska göra höftlyft och ni ska göra dem varenda dag under några veckors tid. Då kommer ni märka stor skillnad. Har ni även ett gummiband är ett bra tips att träna med det också. 

Gör 12 st höftlyft där ni kniper med rumpan i toppläget. 4 omgångar varje dag så kommer resultat komma inom några veckor. 


Start- och stoppläge i höftlyft. 


Krabbgång är kliv i sidled med gummiband. Funkar med olika typer av gummiband. Vandra 10-20 steg åt varje håll. Så stora kliv som är möjligt. Då aktiveras och tränas rumpan. Försök hålla bandet spänt genom hela övningen. 

Börja med dessa två ovanstående övningar regelbundet och det kommer märkas stor skillnad redan efter några gånger. Lycka till!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.