Idamik

Träning och familjeliv!

Som förälder finns det en hel att hinna med varje dag. Det ska hämtas och lämnas på förskola, det ska jobbas, städas, lagas mat, lekas och vara en närvarande förälder bland mycket annat. Mitt i allt detta ska man dessutom hinna med sig själv och gärna träna istället för att plöja tre avsnitt av favoritserien som en soffpotatis så fort barnen somnat.

Det kan blir för mycket krav om man själv ställer alla dessa på sig själv. 

Jag tror att det är viktigt att prioritera. Vad man tycker är viktigt och vad man själv och sin familj mår bra av. Och prata igenom detta med den personen man lever med. 

Vissa saker i vardagen är ju måsten men man kanske inte alltid behöver ha det kliniskt rent i alla hörn i hemmet, man kanske inte behöver äta mat lagad från grunden varje dag och man behöver inte ställa upp för vänner och alla andra hela tiden. 

Men man måste röra på sig. Det är ett faktum för att leva länge och ha en god hälsa. Jag menar inte att det innebär att man behöver göra hårda träningspass på gymmet varje vecka men man måste röra på kroppen, helst varje dag. 

Det kan vara att cykla till jobbet istället för att ta bussen några stationer, det kan vara att ta en kvällspromenad tillsammans med hela familjen eller att köra ett litet cirkelpass i vardagsrummet på 15 minuter. 

Jag förstår att det är riktigt jobbigt att ta sig iväg och träna ifall man inte tycker det är roligt. Jag har fått tvinga mig själv ibland och när jag väl är klar är det ju så skönt, det vet jag ju men ändå är tröskeln ganska hög att komma över nu sen jag fått barn. 

Jag tror nyckeln sitter i att planera samt att sänka kraven. Särskilt som nybliven förälder. Det är bara att räkna med att ingenting kommer vara som förut men det mesta är ändå möjligt om man vill och är beredd att kämpa. 

När min son var några månader och jag fortfarande ammade var det lite knepigt att dra iväg och träna. Han åt inte så mycket åt gången utan lite och ofta istället. Vi löste det så att min sambo promenerade i områdena kring vårt gym så visste vi att maten var nära till hands och att lilleman sov gott i vagnen. Det var oftast det lättaste sättet att få honom att sova längre stunder. Detta kräver såklart en samarbetsvillig partner men de flesta inser nog vinsten av att mamman kommer iväg på en liten stunds egentid och får lite härliga endorfiner att umgås med resten av dagen. 

Det behöver inte vara krångligt med träning utan det kan utföras vartsomhelst, närsomhelst och kom ihåg att det är okej att köra seriemarathon också. Det ena utesluter inte det andra. 


Bild från en kvällspromenad med hela lilla familjen i somras. 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.