Idamik

Löpning efter graviditet, förlossning!


Jag har fått lite frågor kring löpning efter graviditet och förlossning så här kommer ett inlägg som berör det ämnet. 

Råden kring löpning efter graviditet säger att man bör vänta ungefär 6 månader efter förlossningen eller tills man slutat amma. Varför man ska vänta till amningen är avklarad är för att hormonet relaxin finns i kroppen så länge man ammar. Det hormonet mjukar upp lederna i kroppen och det kan innebära att bäckenet fortfarande är försvagat precis som under graviditeten. 

Som med allt annat kring graviditet, och förlossning är det väldigt individuellt hur kroppen funkar och reagerar. En del kan börja löpträna redan efter några månader, andra behöver vänta upp till ett år. Det finns inga rätt eller fel enligt mig, alla måste få känna sin kropp bäst. Det är dock svårt att veta hur det påverkar kroppen i framtiden så att skynda långsamt och lyssna på kroppens signaler bör alla göra.

Det viktiga är att trappa upp långsamt. Börja med att blanda jogg med gång. Promenera snabbt och lägg in något joggingsteg. Jogga några sekunder, promenera några minuter. Kroppen behöver tid att vänja sig vid den nya belastningen. Att jogga i gångfart är en bra början. Se till att du regelbundet gör knipövningar och magaktiveringsövningar och håll dessa aktiveringar när du joggar. Det kan vara knepigt till en början men övning ger färdighet. Detta för att undvika problem med tillexempel urinläckage. Såna problem kan dyka upp först efter några år så var noggrann med knipet även om du i nuläget inte har dessa problem.

Är du en van löpare kan du antagligen komma igång tidigare än om du inte tränat speciellt mycket löpning innan. Det kommer kännas i kroppen om det känns bra eller inte. Vid minsta lilla obehagskänsla i bäckenbotten eller magen tycker jag du ska gå istället för att jogga.

Jag själv hade väldigt svårt med tålamod kring detta. Jag var sugen på att komma igång med löpning snabbt men kände samtidigt att det inte var värt att riskera några skador inför framtiden. Jag fick tänka att ”jag har hela livet på mig att springa, jag kan vänta 2 månader till innan jag kör igång”. 

När jag trappade ner på amningen smög jag igång med lite löpning. Joggade 100 meter, promenerade några minuter och så höll jag på. Korta jogginslag i promenaden. Innan detta hade jag tränat flera månader på gym för att stärka upp kroppens muskler och leder. En bra idé för alla som vill komma igång med löpning. 

En övning som jag tycker man ska klara av för att kunna löpa är utfall. Tycker du att utfallssteg är obehagligt för bäckenet eller gör ont så är det bra att vänta med löpning. 

Det finns alltså inget som är svart på vitt i detta ämne utan allt är mycket individuellt. 

Några grundpelare:

  • Amma färdigt innan du kör igång, ammar du inte så vänta gärna ca 6 månader ändå.
  • Trappa upp långsamt. Gåspring i början.
  • Lyssna på kroppen.
  • Styrketräna först, bygg upp kroppen.
  • Ha tålamod, du har hela livet på dig att springa.
  • Kniiiiiiiip!   


Nu ett år senare när min lilla kille fyllt 1 år har jag precis klarat av Tjejmilen. Det trodde jag inte där i januari när jag var frustrerad över att inte kunna springa som jag ville. Allt har sin tid och jag är glad att jag tillslut hade tålamod för nu springer jag utan problem alls.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Anna

    Hej!
    Är van att träna men har under graviditet och tiden efter förlossningen tränat mycket mindre, i perioder inte alls. Har tränat inre magmusklerna och knipet en del så där känner jag mig hyfsat trygg. Barnet är nu 13 månader och ammas morgon och kväll.
    Hur ska jag tänka med träningen och relaxin? Vill främst styrketräna. Ska jag undvika hopp helt fortfarande? Hur är det med stretchning, ska man undvika det också så länge man ammar?

    1. mammamuskler

      Hej!
      Mysigt med en liten 1-åring 🙂 Styrketräning är toppen att komma igång med. Börja med det och stärk upp kroppen inifrån och ut. Du kan undvika hopp tills du kommit igång med styrketräning och stärkt upp hela kroppen. Sen kan du prova dig fram. Du känner ganska direkt hur det känns med hopp. Eftersom du inte ammar på heltid så har du inte lika mycket relaxin i kroppen som om du hade ammat hela dagarna så testa dig fram succesivt. Känner du att du behöver stretcha så är det ingen fara att prova sig fram där heller. Undvik extrema ytterlägen om det känns obehagligt. Lita på din kropp och lyssna på den. Hör gärna av dig om du har fler frågor. På instagram heter jag idamikpt och där har jag en snabbare svarsfrekvens 🙂

    1. mammamuskler

      Kul att du ville läsa 🙂 Förstår att du längtar efter löpning, aldrig har jag längtat så mycket som när jag var gravid. Så spännande med en till liten bebis! Lycka till ⭐️☺️