Idamik

Träning efter förlossning del 1!

IMG_6464

Här kommer första delen i en liten miniserie kring träning efter förlossning. Ett lite klurigt ämne eftersom det är väldigt individuellt hur allting funkar men jag ska ta det i stora drag och steg för steg.

Det allra första ni ska göra när ni kommer hem med ert lilla mirakel är att njuta. Njut så mycket det bara går. Det är helt sant att den lille krabaten nu ska bo hemma hos er, hur ofattbart det än verkar. Det kändes lite som att vi hade stulit Wilmer när vi åkte hem med bilen. Superkonstig känsla samtidigt som det var jättehärligt att åka hem.

Försök låta allt ta sin tid och fokusera på bebisen och att sova själva. Jag talar av egna erfarenheter när jag säger att man blir lite knäpp i huvudet när man inte sover. Jag var väldigt dålig på att sova när bebisen sov och passade inte riktigt på som jag borde för mitt eget (och min sambos) bästa. När tröttheten tar över säger jag inte de bästa grejerna alla gånger. Det gör såklart inget för som nybliven förälder får allt vara lite snurrigt och tröttigt, det hör till. Sömnbrist och träning är ingen bra kombo så det kan vara bra att ha med sig de kommande åren som småbarnsförälder men mer om det en annan gång.

Den allra första träningen som ska göras är korta barnvagnspromenader, knipövningar och magaktiveringsövningar. När detta känns okej är upp till var och en. Vissa kan promenera problemfritt direkt de kommer hem, andra får vänta några dagar eller veckor. Inget är rätt eller fel men här är det viktigt att lyssna på kroppen och inte stressa fram det. Låt bebis och kropp styra det hela. Alla bebisar gillar inte att åka vagn och då är det bara onödigt att ge sig ut på längre svängar. Ta det lugnt och successivt. De flesta lär sig med tiden att gilla vagnen. Första veckorna kanske bebisen behöver vara i famnen eller riktigt nära för att känna trygghet, låt det då vara så. Har du haft problem med foglossning under graviditeten kan det vara bra att låta bli att promenera tills det blivit bra. Problemen kan kvarstå även efter förlossning så lyssna på kroppens signaler och ta det lugnt i början, hur peppad du än är på att komma igång.

Min rekommendation är att inte gå några långa promenader det första ni gör. En liten tur på 15 minuter låter kanske inte mycket men det gör mycket för välmåendet att komma ut en liten stund. Jag passade på att gå kortare promenader utan barnvagn medan vår lillkille låg och sov i sin pappas famn. Det kan kännas superkonstigt att lämna sin lilla bebis och gå utanför dörren men det är så värt det. Börja med 10 minuter och var nöjd. Om kroppen återhämtar sig bra kan du öka på med tiden.

Knipövningar är viktigt för att bäckenbotten ska återfå styrka. Börja redan med en gång. Knip när du sitter i soffan, duschar, ligger i sängen. Närsomhelst kan du knipa utan att det syns på dig. Du kommer att ha nytta av knipträningen i all kommande träning och i livet i övrigt. En stark bäckenbotten är a och o. Det finns två bra appar att ladda ner ifall du vill ha hjälp med knipandet. Mammamage och Tät. Sök på det stället där du hämtar appar. Någon minut per dag bör du hitta för knipträningen, du kommer märka stor förbättring ganska omgående om du tränar bäckenbotten varje dag med knip.

Magaktiveringsövningar är för de inre magmusklerna och kan göras så fort det känns okej efter förlossningen. Testa dig fram så allt känns bra. Jag tyckte till en början att det kändes lite konstigt men det var för att magmusklerna blir så uttänjda under graviditeten och aktiveringarna var det första jag gjorde i träningsväg några veckor efter förlossningen. Redan andra gången kändes det bättre och jag hade lättare att hitta rätt. Ge även detta tid och försök hitta en lugn stund för att göra detta. Även dessa hittar du i appen som heter mammamage.

Det viktigaste av allt när ni börjar tänka på träning igen efter förlossningen är att det inte ska bli något kravfyllt utan en stund för att tanka ny energi, en stunds avkoppling och egentid från livet som nybliven mamma. Jag kan aldrig säga det för många gånger men stressa inte igång de första veckorna. Tänk att livet går i perioder och att det kommer komma tid för dig och din egen träning längre fram.

Del 2. kommer upp i början av veckan. Kommentera gärna med frågor och funderingar!

Fil 000

Vila, sova, äta – mitt och Wilmers dagsschema för ett år sedan.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.