Idamik

Pyspunka/inaktiverade sätesmuskler

IMG_9488.JPG

I våras hade jag väldigt ont i ländryggen. Jag hade detta konstant. När jag skulle sova, när jag vaknade, när jag jobbade, tränade ja hela tiden faktiskt. Efter en alldeles för lång tid tog jag mig i kragen och gick till en kiropraktor. Det visade sig vara flera orsaker till mitt onda men en stor bidragande faktor var mina icke fungerande sätesmuskler. Alltså min lata rumpa på ren svenska.
Gluteus maximus (stora rumpmuskeln) är kroppens största muskel som ska ta det mesta av jobbet när vi går, springer och knäböjer blandannat. Vid detta tillfälle i våras var min rumpa helt död. Den tog inget av jobbet utan lät ryggen ta det mesta, därav det onda.
Rumpan var istället en enda stor muskelknut och platt som en pannkaka.
När jag gick min utbildning fick vi detta förklarat som pyspunka. Som att luften liksom läkt ut och därav plattheten.
Detta fenomen är vanligt hos kvinnor och är ofta boven till rygg, knäont. Belastningen hamnar fel helt enkelt.

Det finns ett gäng bra övningar för att aktivera sätesmusklerna och de bör vid pyspunka göras varje dag. Extra fokus på detta inför löpning, knäböj och marklyft skulle jag vilja rekommendera. För att väcka rumpan och göra den redo för vad som komma skall.

Jag har ett gummiband jag använder för detta. Bandet känns magiskt och jag har märkt stor utveckling hos mig själv sen jag la tid på denna typ av träning.

IMG_6605.JPG
Krabbgång kallar jag denna övning. Sätt gummibandet mitt på vaden. Gå med så stora steg du kan i sidled med raka ben. Gå så många steg som möjligt, vänd och gå med andra benet först tillbaka.

IMG_6611.JPG
Kickback. Sätt gummibandet nere på vristen. Kicka bak med så rakt ben som möjligt. Gör så många repetitioner som möjligt per ben.

IMG_6616.JPG
Höftlyft. Sätt gummibandet under dina knän. Ha det hela tiden helt spänt. Lyft upp höften och knip åt rumpan i toppläge. Gå ner och vänd innan du nuddar golvet. Upprepa 20 gånger.

Alla övningar görs med fördel minst 3 omgångar. Lägg all tankeverksamhet på att det ska kännas i rumpan. Kör tills den verkligen värker.

Lycka till och fråga gärna om ni undrar något.

IMG_4797.JPG
Vår vs. höst.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.