Jag är en frukostmänniska. Av allt gott som finns i världen sÃ¥ vill jag nog egentligen helst äta frukost hela dagen. Eftersom Elsie vaknar vid 05.00, har nog aldrig välkomnat sommartidsomställningen sÃ¥ mycket som nu, sÃ¥ finns det ju tid till att laga frukost. Ãven om jag bra mycket hellre hade sovit, sovit och sovit.
Bröd har jag nog fått fram tidigare att jag gillar, och det behöver verkligen inte bara vara surt och långbak. Det jag bakar mest är nog en snabbvariant med jäst (eller hälften jäst hälften surdeg), som jag har som frukostbullar i frysen, eller när det behövs ett komplement till middagen. Det här går fort, och jag blandar i vad som finns hemma.
SÃ¥ länge man hÃ¥ller sig till nÃ¥gra grundregler sÃ¥ kan man höfta friskt, och ganska snabbt gÃ¥r det av bara farten. När vÃ¥r ugn var trasig för ett tag sedan sÃ¥ hann jag vid ganska mÃ¥nga tillfällen sätta en deg innan jag kom pÃ¥ att vi inte hade nÃ¥gon ugn.Â
Tänk exempelvis på att:
Vätska â Rumstempererat, för varmt dödar jästen, för kallt tar lÃ¥ng tid. VÃ¥ga variera vätskan, jag bakar pÃ¥ frukt-, bär- och grönsaksjuicer. Som äpple, lingon eller morot. Mjölk, fil och även mer urballade varianter som coca cola.
Salt â mÃ¥ste vara med.
Socker â mÃ¥ste inte vara med, men kickar igÃ¥ng jäsningen. Jag använder ofta honung.
Fett – mÃ¥ste inte vara med, men används ofta för att bättra pÃ¥ volymen, smula mindre och jämnare inkrÃ¥m. Jag använder det nästan aldrig.
Mjöl â variera efter smak, men skall man fÃ¥ till ett glutennät sÃ¥ bör det vara minst 1/3. Jag är periodare vad gäller mjölsorter, tycker just nu att rÃ¥g är trÃ¥kigt men graham är roligt. FÃ¥r Ã¥terkomma till mjöl en annan dag. Ãlskar mjöl!
Havre – är kanonbra i bröd. Speciellt om man vill ha lite grovt men egentligen hellre föredrar det ljusa. SkÃ¥lla, alltsÃ¥ lÃ¥t havren svälla i varmt vatten först, sÃ¥ dels minskar man fytinsyran och dels blir brödet saftigare.Â
Så ett ungefärligt recept:
- 5dl vätska
- 50g jäst
- 2dl skÃ¥llade havregrynÂ
- solrosfrön, linfrön,pumpafrön…
- mjöl, blanda mjölsorter men majoritet vete för att få en smidig deg. När degen under bearbetningen börjar släppa från kanterna behövs inte mer mjöl. Sammanlagt ca 10-13dl, men spara lite till utbakning.
- Jäs en gång i bunken till dubbel storlek, baka ut och jäs en gång till på plåten. Mindre bröd behöver längre jästid, medan större behöver ha lite jäskraft kvar för att höja sig i ugnen.
- Klipp eller nagga brödet före jäsningen, för att det inte skall spricka för mycket. Om man istället skär skårer så gör man det efter jäsningen.
Om det ändå skiter sig, vilket så klart sker ibland så lånade jag en felsökningslista från matnet.se, en sida jag aldrig varit inne på innan. Och en felsökningslista kan vara bra, men jag har nog gjort alla fel någon gång som står på den, och det blir allt bröd av det ändå.
Brödet jäser inte |
|
Brödet flyter ut på plåten |
|
Platta limpor och bullar |
|
Brödet blir blåsigt inuti |
|
Brödet har degrand eller degigt inuti |
|
Tätt och torrt bröd |
|
Smuligt och torrt bröd |
|
Brödet spricker vid gräddning |
|
Brödet smakar inget |
|
Hej! Har du nagra tips om att baka med torrjast?
Jag älskar också att baka bröd. Ibland mixar jag kikärter eller linser med vatten. Det blir en god degvätska.
Har du några andra tips för att smaksätta bröd? Tycker allt för ofta mitt bröd inte smakar så mycket.
Idag funderar jag på att göra en puré av morot och palsternacka. Får se hur det blir som smaksättning.
Tack för en grymt inspirerande blogg! Sara
Tack Sara!
Härligt inlägg, men du vet att sommartiden inträder först inatt va? 🙂
Den fick börja lite tidigare här:)