Elsies päron

Burgare

Även om jag välkomnade hösten redan förra veckan, så kändes det som att det fanns lite sommarluft kvar men nu börjar det nog att sina. Tittar tillbaka på bilder så har jag så mycket jag inte hunnit skriva om ännu från vår långa internetlösa period, så här kommer lite mer sommar.

Från ett av besöken av syster med familj där dagarna var fyllda med utflykter, bad och kvällsjoggingtur för att sedan avsluta kvällen med en rekordelig burgare som byggdes på höjden.

Burgare, 4pers.

  • 800g nötfärs
  • ½ hackad lök
  • 1 ägg
  • 1 msk worchestersås
  • lite sambal
  • salt & peppar

Blanda allt i en bunke. Använd blöta händer för att forma burgare. Stek i en het panna i ca 1 minut på vardera sida, och kör sedan in dem i ugnen tills de är genomlagade. Toppa med ost, bacon, och stark korv.

 

Vad gäller hamburgerdressing så tycker jag detta är ett lätt, bra standardrecept, där majonäsen kan byta ut mot lättare alternativ.

  • 0,5 st hackad gul lök
    2 dl majonnäs
    0.5 msk chilisås
    2 msk bostongurka

Annars kan det vara gott med någon form av ostkräm. Är burgaren ganska snäll i smaken så ta en riktigt stark ost, finriv och blanda ut med kesella eller creme fraiche. Här smakade vår burgare mycket så vi hade istället ett lager färkost i botten på brödet och barnvarianten såg lite annorlunda ut, äggburgare (fast i korvbröd som är lite mer greppvänliga än hamburgerbröd).

 

Ett bra vegetariskt alternativ.

Linsburgare, 4 port.

3 dl kokta röda linser
3 dl kokt jasminris
10 cm purjolök
2 st ägg
1 st vitlöksklyfta
1 msk riven ingefära
1 msk garam masala
2 knippen färsk koriander
0.5 tsk chilipulver
4 msk ströbröd
salt
peppar
4 dl smör eller margarin till stekning

1. Skala och hacka vitlök. Hacka koriandern och riv ingefäran fint. Lägg allt i en bunke. Skölj och strimla purjolöken och stek den i smör. Lägg sedan ner purjolöken i bunken.

2. Rör också ner linserna, det kokta riset, ägget och kryddorna och justera med lite ströbröd så att röran får en fast och bra konsistens (hellre för lös än för fast). Salta och peppra och tillsätt chilipulver efter behag. Forma smeten till runda, lite tillplattade biffar och stek i margarin i en stekpanna, 4 minuter på varje sida.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. madeleine

    De där burgarna ser ju makalöst goda ut måste testas har aldrig provat på ugnsvarianten förut, tack för tipset.
    Testade kyckling å bladspenatreceptet igår å hela familjen åt å var mycket nöjda, tack!