Elsies päron

Mer kyckling i lergryta

Vi var hos vännerna Martin och Lisa för ett tag sedan och åt finfin middag, Gulaschkryddad kyckling i lergryta med knippmorötter, salldslök och champinjonskott. Martins kryddning som kycklingen gneds in i var en Gulaschpasta som inhandlats i Budapest samt även lite citron och vitlök. Kyckling och grönsaker ugnsbakades sedan i ca 135 grader i 3h, och blev utsökt. Så vi var tvungna att laga lergrytekyckling häromdagen igen.  Då blev det så här:

  • Färsk hel kyckling på ca 1.5 kg
  • Morötter
  • Blomkål
  • Gul lök
  • Vitlök
  • Tomater
  • Sambal
  • Timjan
  • Oregano
  • Buljongpulver
  • Salt och peppar

Dela kycklingen och lägg i botten. Skala och skär grönsaker och blanda runt med kryddor och buljongpulver. Fördela över kycklingen och kör in i ugnen i 3h i 135 grader.

Riktigt saftig och smakrikt, och faktiskt även magert och med mycket välbevarade nyttigheter.

Dagen efter blev det soppa på resterna, som bara späddes med kokosmjölk, lite chili och citron.

Medan jag även länkar till Martin & Lisas kök så måste jag även tipsa om Lisas goda dessert:

Fransk frukt tarte

Pajdeg

  • 100 g smör, kallt
  • 1.25 dl strösocker
  • 3.25 dl vetemjöl
  • 1 knivsudd bakpulver
  • 1 st ägg

Mandelkräm

  • 250 g mandelmassa, riven
  • 50 g smör
  • 1 st ägg
  • 0.5 dl vetemjöl
  • 2 msk rom (kan uteslutas)

Fyllning

  • 8 st aprikoser, färska
  • 2 st persikor
  • 2 nävar bigarråer
  • 1 näve hallon, färska
  • 1 näve björnbär, färska
  • 50 g mandel, hyvlad

Pensling

  • 1 st ägg
  • 2 msk råsocker

1. Pajdeg
Nyp samman smör, vetemjöl, bakpulver och strösocker.

2. Tillsätt ägget så att degen precis går ihop.

3. Platta till degen lite och plasta degen, låt den vila i kylen i minst 30 minuter.

4. Sätt ugnen på 175 grader.

5. Kavla ut degen på ett mjölat bakplåtspapper.

6. Vik upp/in kanten på degen med cirka 2 cm.

7. Mandelkräm
Riv mandelmassan och smält smöret.

8. Rör samman med ägg, vetemjöl och rom tills krämen blivit helt slät.

9. Bred krämen över pajdegen.

10. Pensla kanten på degen och strö över råsocker.

11. Fyllning
Dela, kärna ur och klyfta frukten och fördela dem över pajen.

12. Kärna ur bigaråerna och strö dem och de färska bären över pajen.

13. Strö över hyvlad mandel.

14. Grädda pajen i mitten av ugnen i cirka 50 minuter.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.