De är rika på proteiner, mineraler och kostfiber och har en nötliknande smak. Det är en bra variant av baljväxter att introducera till barn. Pröva dem i grytor, sallader, soppor, pastejer, hummus, falafel, eller som snacks och plockmat. Några exempel jag gillar kommer här.
Falafel
Bollar, bullar, biffar eller vilken form man vill. Fritera dem, stek dem eller ugnsbaka dem. Gott i pitabröd, tortillabröd, i sallad eller till bulgur, quinoa, cous cous eller bara att dippa.
- 3 dl kokta kikärter
2 vitlöksklyftor
1 msk citronsaft
1 dl hackad persilja
0.5 msk malen spiskummin
1 krm torkad koriander
0.5 tsk salt
1 krm vitpeppar
2 msk vetemjöl
1 msk olivolja
Gör så här
1. Sätt ugnen på 225°.
2. Häll av vätskan om du använder kokta kikärter på burk. Kör kikärterna och de skalade vitlöksklyftorna till mos i en matberedare. Tillsätt citronsaft, persilja, kryddor och till sist mjölet.
3. Forma smeten till bollar eller biffar och lägg dem i en ugnsfast form smord med olivolja.
4. Stek i ugnen i 20-25 minuter. Vänd dem efter halva tiden om det är biffar, bollarna kan man peta på några gånger så att de får en jämn yta.
Kikärtsgryta med kokos & aubergine
- 3 dl ris
- 1 gul lök
- 1 paprika
- 1 stor aubergine (ca 400 g)
- 2 msk olja till stekning
- ca 500 g t ex tikka masala eller krossade tomater + kryddor
- 1 burk kokosmjölk
- ca 4 dl kokta kikärter
- 1/2 kruka koriander
- 1 dl matyoghurt
- limeklyftor
Gör så här
1. Koka ris
2. Skala och skär löken grovt. Skär paprika och auberginen i 1-2 cm stora tärningar. Fräs grönsakerna i olja i 3-4 minuter.
3. Tillsätt tikka masala och kokosmjölk. Låt koka i 15 minuter.
4. Tillsätt kikärter. Låt koka i 7-8 minuter.
5. Strö över korianderblad. Servera med riset, matyoghurt och limeklyftor.
Ingredienser
ca 40 st
- 2 burkar kikärtor, 800g
100 g fetaost
1 dl crème fraiche
2 tsk mald spiskummin
1 tsk salt
1 dl finhackad gräslök
Gör så här:
Skölj kikärtorna, låt rinna av. Mixa kikärtor, ost och crème fraiche. Smaksätt med spiskummin och salt. Forma till små bollar, lägg på ett fat. Rulla i gräslök. Låt stå i kylen, gärna över natten.
Rostade kikärtor
Gör så här
- Skölj ärtorna och låt dem rinna av ordentligt. Bred ut dem på en plåt, smord eller med bakplåtspapper. Strö eventuellt på lite,olja, krydda eller salt.
- Rosta ärtorna i mitten av ugnen tills de är knapriga, 30 – 40 minuter.
- Servera som snacks.
Och den bästa varianten av ärtorna tycker jag nog ändå, fortfarande är hummusen. Perfekt att göra storkok på och ha i kylen till allt möjligt, och går som jag tjatat om tidigare att variera på så många sätt. Som exempelvis här.
Senaste kommentarer