Elsies päron

Bästa chokladkakan

 

tryffel_3733

God morgon på er!

Jag antar att ni är flera som söker efter dessert till nyårsafton för det trillade in många frågor på tips på den bästa Chokladkakan. Eftersom jag vet mina begränsningar vad gäller choklad så överlåter jag vispen till riktiga sockerbagare. Så här kommer några säkra kort från duktigt kvinnfolk. Lycka till!

Kladdkaka med jordnötter, Recept från duktiga Mia Öhrn

  • 150 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 3,5 dl (210 g) vetemjöl
  • 1 dl kakao
  • 1 förpackning (à 78 g) kolafyllda chokladbitar, till exempel Center

Topping

  • 200 g mörk choklad
  • 2 dl jordnötter
  1. Klä en form med löstagbar kant, cirka 22 cm i diameter. Smält smöret i mikron eller i en kastrull på spisen. Vispa ihop socker och ägg lätt. Mät upp och blanda mjöl och kakao, och vispa ner i äggsmeten tillsammans med smöret.
  2. Häll smeten i formen. Tryck ner kolagodiset i smeten och grädda i mitten av ugnen i 200 grader i cirka 10 – 12 minuter. Låt svalna och lossa sedan formens kant.
  3. Smält chokladen till toppingen försiktigt över vattenbad eller i mikron. Rör ner nötterna och bred blandningen över kakan. Låt stelna i kylen.

bro

 

Brownies,12 stora bitar. Recept från duktiga Mia Öhrn

  • 250 g mörk choklad, gärna 70 % kakao
  • 250 g rumsvarmt smör
  • 3 dl råsocker
  • 3 ägg
  • 1 äggula
  • 1 dl (60 g) vetemjöl
  • Drygt 1 dl (60 g) kakao
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  1. Klä en ugnsform, cirka 20 x 26 cm, med bakplåtspapper, eller smörj den.
  2. Smält 200 g av chokladen försiktigt över vattenbad eller i mikron och låt den svalna lite. Hacka resten av chokladen grovt.
  3. Vispa smöret och råsockret mjukt och fluffigt med elvisp. Tillsätt äggen ett i taget samt äggulan och vispa ordentligt mellan varje tillsats av ägg. Rör ner den smälta chokladen i smeten. Blanda mjöl, kakao, bakpulver och salt och sikta ner i smeten. Vänd försiktigt ihop till en smet och vänd sist ner den hackade chokladen. Häll smeten i formen och släta ut den.
  4. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i knappt 30 minuter. Prova gärna med en sticka, smeten ska ha stannat och inte kännas rinnig, men kakan ska heller inte vara helt genomgräddad.
  5. Låt kakan svalna och skär den sedan i bitar. Kakan är riktigt mäktig, så det skadar inte att skära den i mindre bitar än på bilden.

brownie

Eksta chokladkaka, Recept från duktiga Anna Bergenström

  • 100 g smör eller margarin
  • 2 ägg
  • 2 rågade dl socker
  • 1 dl vetemjöl
  • 0,75 dl siktad kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • (inget bakpulver)

Gör så här:

  1. Smält smöret eller margarinet och ställ det åt sidan.
  2. Vispa ägg och socker pösigt, häll i det smälta fettet och rör om.
  3. Mät upp mjöl, vaniljsocker och siktad kakao i en skål och rör om så att kakaon blir klimpfri.
  4. Blanda med äggen och häll kaksmeten i en smord och bröad kakform.
  5. Grädda i 175° ugnsvärme i exakt 24 minuter för en liten kakform med ca 20 cm:s diameter.
  6. Eller i 21 minuter för en form som är 23 cm i diameter.
  7. Några minuter för lång gräddning och kakan blir nästan trist.
  8. Kakan ska helst stå minst 3 timmar innan den serveras.
  9. Den stelnar när den kallnat.

Chokladkladdigkaka, eget recept

  • 4 ägg
  • 5 dl socker
  • 250 g smör
  • 300 g mjölkchoklad
  • 3 dl vetemjöl + 2 tsk bakpulver
  • frön från 1 vaniljstång, kan ersättas med ca 2 tsk vaniljsocker
  • 2 msk kakao

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader
  2. Smörj och bröa en springform. Vill man så kan man spänna fast ett bakplåtspapper på botten.
  3. Smält smöret.
  4. Vispa ägg och socker pösigt.
  5. Rör ner smöret, mjölet utblandat med bakpulver, vanilj och kakao. Smält chokladen försiktigt och blanda ner i smeten.
  6. In i ugnen sådär 35-40 min.

Chokladfudgekaka,ca 10 bitar. Recept från duktiga Elisabeth Johansson

  • 150 gram smör
  • 2 st ägg
  • 2,5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk kaffe, kallt
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl kakao
  • 1 tsk bakpulver

Fudge

  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 msk ljus sirap
  • 100 gram mörk choklad, (gärna 70 proc kakaohalt
  • 75 gram smör, rumstempererat

Garnering

  • 1 msk kakaopage1image13360 page1image13520 page1image13680 page1image13840 page1image14000 page1image14160 page1image14320 page1image14480 page1image14640 page1image14800 page1image14960

Tillagning

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ihop ägg, socker och vaniljsocker. Tillsätt kaffet. Sikta i mjöl, kakao och bakpulver. Rör i det smälta smöret.

3. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt kakan svalna i formen.

4. Blanda grädde, socker, sirap och choklad i en kastrull. Låt koka under omrörning några minuter till en tjock och blank smet. Ta kastrullen från plattan och rör i smöret. Häll smeten på chokladbotten och låt kakan kallna.

5. Pudra över kakao.

Ps. Samtliga chokladiga bilder är lånade från Mia Öhrn och alla hör inte till recepten. Flera av dem är tagna av duktiga fotografen Ulrika Pousette. Ds.

 

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Margaret

    Se5 fint det var pe5 barnerommet i fgoirre innlegg, den gyngestolen var se5 fin, tror jeg ville beholdt den sort. Men den ville nok ha ve6rt lekker i hvitt, vanskelig valg;0)Fastelavensriset var lekkert og annerledes, det er se5 mye oppfinnsomt e5 se rundt hos andre bloggere, og du har se5 mye fint.Ha en fin onsdag!

  2. Jurema

    Fastelavensboller er jo bare se5 utrolig godt! Bel visst ikke noe bloler pe5 meg i ge5r, for jeg klarte e5 glemme hele fastelavan. Jeg trodde jo det var morsdag i ge5r jeg *ler* Jeg har visst ge5tt glipp av innlegget ditt om det nydelige barnerommet! Spillede5sa var jo kjempesf8t! Se5 herlig rom da! Jeg synes det er en se5nn lur ide e5 bruke tallerkenhyller til bf8ker! Plassbesparende, og samtidig se5 dekorativt!d8nsker deg en fortsatt fin uke!Klem fra Beth

  3. Sofie

    Hej! En snabb fråga. Den översta bilden i chokladinlägget, med den blanka, mörka chokladkakan.
    Den som nästan ser ut som en mousse, vilket recept är det? Jag hade svårt att få ihop den med ngt av de följande recepten.
    Tack på förhand!
    Med vänlig hälsning,
    Sofie i Malmö