Här kommer dagens vegetariska middagstips som vi även tipsar om i dagens Metro. Här har vi skurit blomkålen i stora skivor istället för att bryta ner den i buketter så att gratängen får en lite annan form.
Blomkålsgratäng, 4 pers
- 1 blomkålshuvud
- 2 ägg
- 2,5 dl grädde
- 2 dl riven ost, gärna med starkare smak
- 1 dl strimlad purjolök
- kryddor, här användes 1 tsk paprika
- salt & peppar
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Dela blomkålshuvudet i mindre buketter (eller skär i skivor) och förväll dem några minuter i lättsaltat vatten. Blomkålen skall inte bli mjuk.
3. Fördela blomkålen i en smord form och strö över den strimlade purjon.
4. Vispa samman ägg, grädde, 1 dl av osten och kryddorna. Häll äggsmeten över blomkålen och strö över resterande osten.
5. Gratinera i 225 grader ca 15-20 min. Serveras till exempelvis ugnsstekta kycklingklubbor eller annat kött.
Servera exempelvis ihop med varmrökt lax, skinka eller en bönsallad.
Tips:
Blomkål odlas lite varstans, närodlad från Skandinavien finns i butikerna från tidig sommar till i alla fall slutet av november. Detär verkligen en bra grönsak, och jag gillar att den fått ett nytt uppsving i och med att vi försöker hitta alternativ till kolhydratskällor.
Perfekt i mos, kräm, soppa, gryta och massa mer. Har man ett huvud med blad som inte är så grova så är de goda att äta ungefär på samma sätt som vitkål.
Senaste kommentarer