Och gårdagens grillprojekt? Jo, det får nog bli alternativ X , en sensation!
Beer can chicken är alltså en helgrillad kyckling som grillas över en burk ö. Ölen är ungefär halvfull och ångas upp i kycklingen vilket ger den smak och saftighet. Serveradesd med grillade grönsaker, coleslaw och en avokado & parmesansallad.
Många recept skriver att man skall använda en 50cl burk, vilket vi gjorde, men det räcker gott med en 33 cl. Det är nog lite lättare att få plats med den i grillen. Gissar att det är mycket amerikanska recept som är rakt översatta där man både har större kycklingar och grillar.
Här användes en klotgrill, bricketter och flis/spån av äppelträd.
Beer Can Chicken
- 2 hela svenska kycklingar
- 2 tsk flingsalt
- 2 krm peppar
- 1 dl bbq-sås
- 1 burk öl (à 33 cl)
- Gnid in den kycklingen med salt, peppar och bbq-sås.
- Tvätta av ölburken, öppna och häll bort lite. Trä på kycklingen på den öppna ölburken (med ölet kvar i burken) och sätt burken med kycklingen mitt på grillen (se till att grillkolen/briketterna ligger runt om kycklingen och inte under). Grilla kycklingen under lock 45-60 minuter eller tills innertemperaturen är 80-82°C vid benet där klubban sitter fäst vid skrovet.
Coleslaw
- 1 färskt vitkålshuvud
- 1-2 stoar morötter
- 2 dl lätt crème fraiche
- 1 dl majonnäs
- 1 msk dijonsenap
- en skvätt rödvinsvinäger
- lite socker, salt och peppar
- Skär vitkål och rödlök i strimlor.
- Skala moroten och riv den på rivjärn.
- Blanda crème fraiche, majonnäs, senap, vinäger och socker. Blanda ihop vitkål, rödlök och morötter och blanda väl, använd gärna händerna och krama sönder kålen.
- Smaksätt med salt och peppar. Låt stå och dra ett tag så mjuknar vitkålen. Vill man skynda på det så kan man köra på vitkålen i degblandaren.
Klockan är kvart över fem en måndag och min bottenlösa mage blev väl inte direkt ledsen över de här bilderna. GUD!
Å så gott !! Misstänkte att de blev en sensation 🙂