Här kommer dagens söta sak från gårdagens söta dag. Formarna är en billig variant från ÖB som jag använt massor och som sköter sig finfint.
Hjärtlig äppelkaka med kanel,groddar & pinjenötter
- 4–5 syrliga äpplen (eller annan frukt)
- 1 dl farinsocker eller strösocker
- 1 tsk malen kanel
- 125 g smör
- 2 dl vetemjöl
- 1 dl vetegroddar (eller kör på sammanlagt 2 dl havregryn)
- 1 dl havregryn
- lite vaniljsocker och salt
- ca 1/2 dl nötter, mandel eller frön, här var det pinjenötter.
- Klyfta äpplen. Blanda samman smör, vetemjöl, groddar, havregryn, socker, vaniljsocker och salt till en smulig massa. Använd matberedare eller fingrarna.
- Lägg äppelklyftorna i småformar eller en stor form. Pudra över kanel och lite socker.
- Fördela smuldegen ovanpå och strö på nötter eller mandel. Grädda mitt i ugnen, 225 grader, cirka 20 minuter eller tills de fått fin färg.
- Serverades med vaniljsås.
Tips 1. Om man vill att äpplena skall ta mer smak av kanelen så skala och klyfta dem. Blanda socker och kanel i en rymlig plastpåse. Lägg i äppelklyftorna och skaka om så att alltsammans blandas väl. Tips 2. Ringla över lite flytande honung innan du kör in formarna i ugnen, ca 1 –2 msk.
Hepppåer!
Senaste kommentarer