Elsies päron

Höst, älgjakt och en soppa på trattkantareller, skockor & must

God förmiddag!

Hoppas att ni har haft en lika skön hösthelg som vi har haft. Mycket skog, mycket svamp och mycket fika.

Ni som blir sugna på att ge er ut och leta efter svamp, så tänk på att det är Älgjakt på gång nu. Det är lite olika perioder beroende på vart man bor i Sverige. Jakttiden bestäms efter väder och tiden för brunsten bland älgarna. Så här i söder startar älgjakten i år på andra måndagen i oktober, alltså idag.

Eftersom jag red en del förr i tiden, och även hade hund så tänker jag fortfaarande att detta är en skitperiod, även om jag idag inte berörs alls av den.

 

Plocka svamp är kul, rensa mindre kul, äta mer kul. Här kommer ett förslag på soppa, och vill man göra sin egen must så kollar ni här.

Soppa på trattisar, kockor & must (4-5 pers)

  • 2 gula lökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • ca 2 dl kantareller ca 100 g
  • ½ blomkålshuvud
  • 4 st jordärtskockor (eller
  • 3 dl äppelmust
  • 5 dl vatten
  • 1 grönsakbuljong
  • smör
  • mjöl
  • timjan
  • salt & peppar

Så här:

1. Skala och hacka lök och vitlök.
2. Fräs lök, vitlök och kantareller i  
smör i en vid kastrull.
3. Skala och skiva jordärtskockorna och blomkål i små bitar. Tillsätt skockor, blomkål,timjan, äppelmust, vatten 
och buljong till lökfräset. Låt koka ca 10 min.
4. Mixa soppan slät.
5. Smaka av med salt och peppar.
6. Tillsätt mjölken och värm  (inte koka) upp soppan på nytt.
7. Skumma soppan med en stavmixer.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Johanna

    Fina bilder! Imorgon är min must färdig – det ska bli väldigt spännande att testa! Ha det så bra 🙂