Elsies päron

Ruccola & Parmafredag

 

God förmiddag på er!

Jag är väldigt förtjust i ruccola, denna peppriga sallad. Egentligen har den faktiskt ett svenskt namn som är senapskål vilket jag tycker låter jättegott. Tror att det nästan är samma art i alla fall. Det enda trista med ruccolan är att den blir dålig så snabbt. Enligt råden så skall den förvaras i kylskåp, gärna i plastpåse, kanske med blött papper ovanpå, och kan väckas till liv i kallt vatten. Trots det så tycker jag ändå att den blir dålig fort. Så här kommer fler användningsområden istället för förvaringstips.

Parma/lufttorkad skinka är inte så svårförvarat, bara väldigt gott till mycket.

Först ut den snabba Parmapizzan.

Har man tid så tar det inte så lång tid att göra degen själv, annars brukar vi ofta använda Liba och Lavashbröd som ni nog märkt.

Deg, till ca 2 plåtar

  • 25 g jäst
  • 2.5 dl vatten
  • vetemjöl special
  • lite olivolja
  • salt
  1. Rör ut jästen i vattnet.
  2. Tillsätt olja, salt, och tillräckligt med vetemjöl special  som hälls på under bearbetning tills degen är smidig .
  3. Låt jäsa ca 30 minuter.
  4. Under jäsningen preppar ni fyllningen och sätter på ugnen på 250 grader.

Fyllning

    • tomatsås – som här fuskades med ketchup
    • skivade färska champinjoner
    • parmaskinka
    • ost
    • ruccola
    • kryddor – här användes hackad persilja och peppar
    1. Kavla ut degen ganska tunnt, här gjordes det direkt på ett bakplåtspapper.
    2. Bred ut ketchup och sedan ost.
    3. Lägg på svamp, parma och strö över kryddor.
    4. Stick under en tunn, flexibel skärbräda under pizzan och skjut in den i ugnen med hjälp av skärbrädan. Helst på varma bakstenar, men har man inte det så använd en varm plåt. Sänk värmen till 220 grader.
    5. Grädda tills den fått fin färg och ser färdig ut i mitten av pizzan.
    6. Strö över ruccola och servera med en klick färskost.

 

Nästa rätt, eller om man vill servera den tillsammans med pizzan,

Ruccolasoppa med parmachips & pocherat ägg

3-4 port

  • 1 ask ruccola
  • ½ blomkålhuvud – använd bara gröna grönsaker om man vill att den skall bli snyggare, ser lite skuren ut med blomkål.
  • 1 gul lök
  • 1 kinesisk vitlök
  • vatten + buljong
  • något krämigt, här användes lätt creme fraiche(om man vill)
  • salt och peppar

Serverades med parmachips och lite ruccola

  • Skölj, skala och skiva grönsakerna.
  • Fräs dem i lite olja
  • Späd med vatten och låt koka.
  • Mixa ordentligt, rör ner creme fraiche, krydda och smaka av.

Pochera äggen vid sidan om, eller om man vill fuska och låta dem glida ner i soppan medan den puttrar. Kan vara svårt om man vill få ner flera ägg. Parmachipsen bakas i ugnen på ett bakplåtspapper i ca 200 grader tills de är knapriga och goda. De blir aningen magrare och saltare, dekorativt och gott att ha som snacks eller till exempelvis soppa och sallad.

Nu är det snart dags att bege sig till Mariestad för att träffa kompisar, föräldrar och det årliga Springtimeloppet. Jag som ökar min löpning i sakta mak, hade tänkt att försöka springa utan för mycket fokus på klockan (eller hur…) och mer ser det som trevlig träning. Fast nu har jag gått och fått ont i ett knä, skit! Jag som har försökt öka i så lugn och fin takt, varvat löpning med styrka, cykel och promenader. Får se hur det känns i morgon.

Springtime annordnas i många städer och är i alla fall i Mariiestad ett kul lopp, en bra bana med bra publik.  Det är väl det jag får bidra med igen, vara bra publik och hejja på Pat, Cecilia och alla andra kämpar. Träna på att hejja inför nästa helg, då det smäller på riktigt med GöteborgsVarvet!

Trevlig fredag på er!

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. En läsare

    Vad gott! Den där soppan vill jag testa. Tycker också att det är svårt med ruccola. Har prövat många knep. Nu har vi nyss fått kallskafferi och där håller den sig i alla fall mycket längre. Kylskåp är nog för kallt, även om det står så på förpackningen. Det kanske är andra som har bra tips? Tack för en fin blogg förresten. Den inspirerar på många vis.

  2. elsiesparon

    Hej du!
    Jo men sådan där vitlök som består av bara en rund klyfta. Funkar såklart bra med vanliga klyftor fast Kinalöken är väldigt bra. Lättjobbad och saftig. Kram

  3. Lovisa

    Hej Kirre,
    Du skriver ofta ”kinesisk vitlök” i dina recept. Är det samma sak som vanlig vitlök?
    kram Lovisa