I helgen har vi haft besök, och det var varken oväntat eller oanmält. Tvärtom, det var inbjudet och mycket välkommet, men jag lyckades liksom glömma det lite på både lördagen och söndagen. Så det blev snabba, enkla och även billiga lösningar vilket inte är fy skam, och är så det får funka lite nuförtiden.
Javvist ja, vi blir visst 9 personer runt bordet idag, och de är en blandning av vegetarianer, barn, gravida, veganer, bakis och hungriga. Då är det kanske dags att fixa lite mat, så vad finns i skåpen som passar alla. Pizza – alltid ett säkert kort.
Tomatsås
- 1 paket krossade tomater
- ½ hackad gul lök
- 1 hackad kinesisk vitlök
- salt,socker, peppar,
- chilisås
- olja
Fräs, koka, mixa och krydda.
Deg
- 50 g jäst
- 5 dl vatten
- vetemjöl special, tillräckligt med mjöl tills degen släpper från kanterna
- salt
- hackad persilja
- (brukar även ofta ha ett ägg i pizzaadeg, vilket gör den mer lättjobbad men idag var vegan Fek med i sällskapet så det struntades i)
Lös upp jäst i fingervarmt vatten. Blanda i alla ingredienser och arbeta degen bra med degkrokarna. Låt jäsa 30 minuter. Kör några varm med degkrokar igen, och tillsätt eventuellt mer mjöl så att den bllir lättarbetat. Kavla ut önskad tjocklek. Antingen kan man kavla ut den på ett bakplåtspapper, skär av kanterna och sedan sticka under en tunn, flexibel plastskärbräda för att lyfta över på plåten. Eller som här, degen kavlades ut, mjölades rikligt och sedan lades en kökshanduk på och degen rullades ihop för att sedan rullas ut på plåten.
Pizzasallad
- ½ vitkålhuvud
- olja, vinäger, vatten, salt och peppar
Salladen skall helst stå ett tag så att saltet hinner mjuka upp kålen, om man inte har tid till det så kan man köra den i degblandaren (med den sk flatblandaren) för att mjuka upp kålen.
- Pålägg – tomatsås, ost, parmaskinka, champinjoner,oliver, rödlök och peppar
- Vegetariskt pålägg – tomatsås, ost, champinjoner, oliver, squash, rödlök och peppar
- Veganpålägg – tomatsås, oliver,champinjoner, squash, rödlök och peppar
Sen för att addera något mer till bordet gjordes dessa Jordnötssnacks liknande ting på – Libabröd, olja och hackade salta jordnötter.
Baka av i ugnen tills de fått fin färg. Skär isär med ganska kraftiga tag så att de inte går sönder för mycket, alltså inte såga sig igenom.
Tack för snälla ord Jenny!! Ha det fint/Kristin
Jag tror det här är världens mysigaste blogg! Såå bra recept, så fina bilder och liksom lite blandat allt möjligt! Lite träning, lite hälsa… Tack för att ni ger mig så mycket inspiration!